Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max von Sydow är död

Den svenske skådespelaren Max von Sydow är död. Det uppger franska medier på måndagen.
– Även när Max von Sydow var äldre så imponerade han stort. Dessutom hade han stor integritet som jag imponerades av, säger skådespelaren Kjell Wilhelmsen till GP.

Skådespelaren Max von Sydow är död.

Han dog på söndagen, meddelar franska medier. Tidningen Paris Match skriver att dödsfallet bekräftas av hustrun Catherine von Sydow. Även von Sydows manager bekräftar uppgifterna för Aftonbladet.

"Det är med krossat hjärta och en oändlig sorg som vi med extrem smärta meddelar Max von Sydows bortgång", skriver hans familj i ett uttalande på Facebook.

"Bara fina minnen"

Skådespelaren Inga Landgré spelade mot Max von Sydow i ”Det sjunde inseglet” och har bara fina minnen av honom.

– Men jag kom honom aldrig så nära, säger hon till TT och berättar att inspelningen var en orolig tid för henne. Men Max von Sydow utstrålade en trygghet som hjälpte.

– Jag har ett väldigt personligt minne av honom. Vi satt i bussen och väntade på nästa tagning. Han satt bakom mig och jag lutade min rygg mot hans ben. Vi pratade inte om det men det fanns en trygghet i hans utstrålning och jag tyckte om att sitta där, säger Inga Landgré till TT och understryker att hon tycker att Max von Sydow var en utmärkt skådespelare.

– Hans närvaro var hans styrka.

"Från Bergman till Conan barbaren"

Max von Sydow, född i Lund 1929, hade en lång och framgångsrik karriär, både i Sverige och internationellt. Efter studentexamen vid Katedralskolan i Lund 1947 sökte sig Max von Sydow till Dramatens elevskola i Stockholm, där han gick 1948–51 tillsammans med bland andra Jan-Olof Strandberg, Allan Edwall, Lars Ekborg, Margaretha Krook, Ingrid Thulin, Yvonne Lombard och Jan Malmsjö.

Han samarbetade vid flera tillfällen med Ingmar Bergman och medverkade bland annat i Bergmans uppsättningar av "Peer Gynt", "Misantropen", "Värmlänningarna" och "Faust" samt i dennes filmklassiker "Det sjunde inseglet", men även i filmer som "Exorcisten", "Conan barbaren" och "Blixt Gordon" samt i tv-serien "Game of Thrones".

Så sent som 2011 Oscarsnominerades han för sin roll i filmen ”Extremt högt och otroligt nära” och totalt skulle det bli över 150 roller i filmer och tv-serier.

"Stor integritet"

Ett par av de mest ikoniska filmscenerna i svensk filmhistoria bär Max von Sydows signum. Självklart som korsriddaren Antonius Block som utmanar döden på schack i Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet" från 1957.

– Sedan seglade han ut i världen och blev en stor, internationell skådespelare. Och han gjorde massor med bra filmer, men också många dåliga filmer. Fast det fanns alltid en otrolig värdighet i allt Max von Sydow gjorde, säger filmjournalisten Gunnar Rehlin, till TT.

Skådespelaren Kjell Wilhelmsen har aldrig jobbat med Max von Sydow men berättar för GP att han växte upp med flera av von Sydows filmer och tv-serier.

– "Utvandrarna", "Invandrarna", "Nybyggarna" och allt det där fanns med när jag växte upp. "Hannah och hennes systrar" är också en favorit. Och "Pelle Erövraren". Även när Max von Sydow var äldre så imponerade han stort. Dessutom hade han stor integritet som jag imponerades av.

Något mer du tänker på?

– Att han kunde skapa mycket dramatik med väldigt små medel. Max von Sydow var en mästare på det, säger Kjell Wilhelmsen.

Fransk medborgare sedan 2002

Max von Sydow gick från att vara känd som öppen och tillmötesgående i offentligheten till att dra sig undan från slutet av 1990-talet. 2002 blev han fransk medborgare, och efter det gjorde han mycket få intervjuer med svenska tidningar. Han skapade också rubriker genom att inte närvara vid Ingmar Bergmans begravning, och vänner som Liv Ullman har vittnat om att de inte längre visste hur de skulle få kontakt med honom.

Den svenska stjärnan var gift med franska producenten Catherine von Sydow sedan 1997. När von Sydow 2002 blev fransk medborgare förlorade han sitt svenska medborgarskap.

Max von Sydow blev 90 år.

Fakta: Max von Sydow

Född: I Lund den 10 april 1929.

Bakgrund: Dramatens elevskola 1948-1951 tillsammans med bland andra Allan Edwall, Lars Ekborg och Margareta Krook. Därefter fick han anställning vid Stadsteatern i Norrköping-Linköping (1951-53). Vid Malmö stadsteater spelade han sedan under 1950-talet och Ingmar Bergmans ledning i flera stora uppsättningar: "Peer Gynt", "Misantropen". Han återvände flera gånger till Dramaten ett par omgångar under karriären.

Filmer i urval: Tillsammans med Bergman skapade von Sydow klassiska skildringar av existentiellt grubbleri: "Vargtimmen", "Nattvardsgästerna", "Jungfrukällan", "Såsom i en spegel". Rollen som korsfararen som spelar schack med döden i "Det sjunde inseglet" ledde till en internationell karriär.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.