Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Andersson under repetitionerna av Skuggorna av Mart i våras. Bild: Jonas Lindstedt
Mattias Andersson under repetitionerna av Skuggorna av Mart i våras. Bild: Jonas Lindstedt

Mattias Andersson stannar på Backa teater

"Jag blir ständigt inspirerad och utmanad av att göra scenkonst för den unga publiken", säger Mattias Andersson som stannar tre år till på Backa teater.

Nyligen presenterade Mattias Andersson det kommande spelåret tillsammans med sina skådespelare. Nu kommer beskedet att han blir kvar som konstnärlig ledare för Backa teater ytterligare med tre år.

– Det känns väldigt roligt, säger dramatikern och regissören till GP.

Hans senaste egna produktion på Backa teater är den rosade och uppmärksammade Skuggorna av Mart, som fick nypremiär under på Dans- och teaterfestivalen och som spelas under hösten.

Internationellt samarbete

Mattias Andersson tillträdde tjänsten på Backa teater 2007 i samband med teaterns flytt till det specialbyggda teaterhuset på Lindholmen. Där invigde han de nya lokalerna med det uppmärksammande projektet 3 x Brott och straff.

Mattias Andersson har också tagit teatern ut i Europa med teatersamarbetet Prospero, senast med föreställningen The Misfits.

LÄS MER: Så blir hösten på Göteborgs stadsteater

– Alla vi på Backa har tillsammans byggt upp ett unikt samarbete under dom här åren. Vi har en rörligare repertoar än större teaterhus. vilket gör att vi lättare kan lägga oss närmre händelser i samtiden. Medarbetarna är alltid öppna och flexibla, och villiga att testa nya arbetssätt. Dessutom är det stimulerande att vi nu byggt upp ett så starkt internationellt nätverk, säger Mattias Andersson.

Förutom arbetet som konstnärlig ledare på Backateatern har han hyllats för uppsättningar som The Mental States of Sweden och Idioten på Dramaten i Stockholm.

Var det självklart att stanna kvar på Backateatern, eller fanns där annat som lockade?

– Backa teater, med sin unga publik och ambitionen att nå mer ovana teaterbesökare, känns ändå självklart. Jag ser det som ett socialt och politiskt arbete. Sedan kommer jag också att fortsätta att arbeta på Dramaten, men det ser jag mer som en utveckling av mitt personliga konstnärskap.

Framtiden innebär även i fortsättningen alltså en hel del pendlande till Stockholm, men det får det vara värt, menar Mattias Andersson som just klivit av tåget i huvudstaden.

Hur ska du möta den unga Göteborgspublikens förväntningar de kommande åren?

– Genom att våga omdefiniera vad scenkonst och teater är, och inte låsa fast mig vid några förutfattade meningar, eller gamla recept. Vi har ett hårdnande politiskt läge i Sverige, och Europa, och det gäller att vi förhåller oss till vår samtid.

LÄS MER: Nygammal skuggteater inget för den lättskrämde

Mattias Anderssons nästa regiuppdrag på Backa blir Hierarchy of needs, med premiär i mars 2019.

Nyligen blev han också den första mottagaren av Daniel Sachs nyinstiftade dramatikerstipendium.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.