Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Andersson ny chef på Dramaten

Dramatikern Mattias Andersson lämnar Göteborg och blir ny chef för Dramaten.
– Det känns jätteinspirerande, säger han till GP, samtidigt som han sörjer sitt älskade Backa teater, där han varit konstnärlig ledare i 13 år.

Under torsdagen stod det klart att Mattias Andersson kommer att lämna Backa teater för att istället bli chef på Dramaten i Stockholm.

– Jag är väldigt glad att han har valt att tacka ja. Han är en erkänd dramatiker, hyllad regissör och står för ett modernt, icke-hierarkiskt ledarskap, säger Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande på Dramaten.

Mattias Andersson lämnar nu sitt långvariga arbete som konstnärlig ledare för Backa teater, för att ta över chefsstolen på Dramaten. Bild: Jens L´Estrade / SCANPIX
Mattias Andersson lämnar nu sitt långvariga arbete som konstnärlig ledare för Backa teater, för att ta över chefsstolen på Dramaten. Bild: Jens L´Estrade / SCANPIX

Hon lyfter också fram Mattias Anderssons starka och goda relation till Dramaten och menar att han har intressanta tankar om hur Dramatens repertoar ska utvecklas framåt.

"Det gäller att leverera"

När GP når Mattias Andersson är han påtagligt omtumlad efter en hektisk dag med presskonferens på sin kommande arbetsplats, men också glad och förväntansfull.

– Det känns jätteinspirerande och som ett enormt stort förtroende. Att få bli konstnärlig ledare för Sveriges nationalscen för teaterkonst är verkligen ett privilegium och en gåva, men också en jättestor utmaning. Det gäller att leverera, säger han.

Samtidigt som Mattias Andersson utses till teaterchef och konstnärlig ledare fortsätter Maria Groop Russel som vd för Dramaten, en tjänst hon tillträdde den 8 april i år. Att styrelsen valt att dela upp teaterns ledarskap var avgörande för att Mattias Andersson skulle tacka ja.

– Det gör att jag kan koncentrera mig på den konstnärliga biten. Utan uppdelningen hade jag varit betydligt mer tveksam, men som det ser ut nu var det svårt att tacka nej till erbjudandet.

LÄS MER: Kommentar: Mattias Andersson vågade lita på publiken

LÄS MER: Dramatens val av Mattias Andersson hyllas

Sorgligt att lämna Backa teater

Mattias Andersson tillträder sin nya tjänst 1 mars nästa år. Fram till dess är det fullt fokus på Backa teater, lovar han.

– Vi har ju premiär om två veckor! Jag ska slutföra det och så ska jag arbeta med planering och lägga repertoar så att det blir en lugn och fin överlämning till nästa konstnärliga ledare.

Backateaterns personal tycks i det närmaste vara i chock över att du lämnar. Tvekade du?

– Absolut! Det känns fruktansvärt sorgligt att lämna. Jag är uppvuxen i Göteborg och har varit på Backateatern i 13 år. Tillsammans har vi byggt upp något helt unikt. Men de senaste åren har jag bott privat i Stockholm och det har blivit mycket pendlande, det har påverkat. Och jag tycker också att det är dags att jag lämnar över.

Hur menar du?

– Att det kan vara bra med förnyelse för både mig och Backa, att jag inte sitter i evigheter i samma hus.

LÄS MER: Dramaten + Backateatern = sant

LÄS MER: The Misfits – ekot från Backa når ut i Europa

I en GP-intervju nyligen svarade Mattias Andersson att om han fått leva om sitt liv hade han kanske valt att "inte jobba med konst och teater, där han hela tiden blir så bedömd och utsatt för andras blickar." I stället hade han nog "velat arbeta socialt med ungdomar på annat vis, bortom rampljuset".

Hur tycker du att det har gått med den ambitionen?

– Haha, det har väl inte gått så bra. Jag känner verkligen att jag har hamnat i en position som många har höga förväntningar på. Men jag har ju ett tag på mig att landa innan jag börjar.

Kan du säga vem du vill se som din efterträdare?

– Absolut inte! Det är personalen på Backateatern som ska utse den personen, det är inget som den avgående ledaren ska lägga sig i överhuvudtaget.

Vad ska du göra resten av dagen?

– Nu ska jag bara koppla ner, stänga av telefonen och försöka ta det lite lugnt.

LÄS MER: Nygammal skuggteater inget för den lättskrämde

LÄS MER: Recension: "Hierarchy of needs" på Backa teater

Mattias Andersson

Ålder: 50 år.

Gör: Konstnärlig ledare på Backa teater i Göteborg fram till 1 mars 2020, då han blir teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten. Han är verksam som dramatiker och regissör, även internationellt.

Familj: Sambo, 17-årig dotter och en sexårig son.

Bor: I Stockholm och Göteborg.

Aktuell: Ny chef på Dramaten. Repeterar just nu inför premiären av ”Vi som fick leva om våra liv” på Backa teater den 17 oktober.

Kända uppsättningar: ”The mental states of Gothenburg”, 2006, och uppföljaren ”The mental states of Sweden” 2013. ”Brott och straff” 2007, ”Utopia” 2012 och "Hierarchy of needs” 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.