Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matti var svårt sjuk i covid-19 – nu är han på turné

Franska Trions Matti Ollikainen blev under sommaren allvarligt sjuk i covid-19. Han blev inlagd på sjukhus och svårt medtagen. Men bara några veckor senare ser vi honom ute på turné igen. Vi besöker Göteborgsmusikern i sitt hem och frågar honom om vägen tillbaka till scenen.
– Musiken var min bästa återhämtning, säger Matti Ollikainen.

– Jag var aldrig rädd för att få covid-19. Men jag ville verkligen inte ha det.

Mattias ”Matti” Ollikainen välkomnar oss in i köket på sitt landshövdingshus i Olskroken, där en lekhage delar den trånga golvytan med ett elpiano och noter av klassisk musik. Han och resten av bandet Franska Trion tar en kort andningspaus tillbaka i hemstaden innan deras sommarturné fortsätter. För den 47-åriga musikern har livet för det mesta återgått till det vanliga – innan pandemin, innan covid-19.

Men för bara några månader sedan låg Matti Ollikainen på mage i en sjukhussäng med en syrgasmask.

– Jag åkte in på sjukhuset den trettionde maj, säger Matti Ollikainen, utan att behöva tänka efter en sekund.

– Först hade jag lindriga symptom. Sen fick jag feber. Jag ringde och frågade men de sa att det var normalt. Sen efter en vecka började jag känna mig ännu sämre. Då ringde jag och frågade igen och då sa de att jag skulle åka in. Sen blev jag bara ännu sämre.

LÄS MER: Anne Sofie von Otter har fått nog av övervakarmentaliteten

Kunde bara gå några meter

Matti Ollikainen låg på sjukhuset i 18 dagar, med hög feber och andningssvårigheter. Han fick högflödessyrgas och fick spendera dagarna liggandes på mage för att kunna andas.

Men efter tio dagar lyckades man få bort Mattis covid-19. Då hade man under hela tiden haft en respirator redo och nära till hands. Som tur var behövde den aldrig användas. Efter 18 dagar på sjukhus väntade en lång rehabiliteringsperiod, som än idag inte är helt över.

– När jag kom hem kunde jag bara gå fem meter, sen fick jag lägga mig ner. Återhämtningen gick dock otroligt snabbt. Efter en månad kunde jag göra min första spelning, från att bara kunnat gå någon meter, berättar Matti.

Hans mobil vibrerar högt. Han ursäktar sig, kollar på skärmen och skiner upp i ett leende. Lämnar intervjun för en liten stund och släpper in sin flickvän och sitt tio månader gamla barn genom porten.

LÄS MER: Recension: Fricky på Nefertiti

Franska Trion 2020. Från vänster: Matti Ollikainen, Viktor Turegård och Christopher Cantillo. Bild: Samuel Petersson
Franska Trion 2020. Från vänster: Matti Ollikainen, Viktor Turegård och Christopher Cantillo. Bild: Samuel Petersson

Fakta: Matti Ollikainen och Franska trion

  • Mattias ”Matti” Ollikainen föddes den 18 september 1973 och växte upp i Tornedalen
  • Sedan 20 år tillbaka har han arbetat heltid med musik och har bland annat spelat med Håkan Hellström, Hästpojken, Mando Diao och Attentat.
  • 2002 bildade han jazzgruppen Franska Trion. Bandet har släppt 11 album och medverkade som husband i årets ”På Spåret”. Idag består bandet av: Matti Ollikainen, Viktor Turegård och Christopher Cantillo.
  • Matti bor sedan 1993 i Göteborg. Han är tillsammans med jazzsångerskan Elina Ryd och paret har ett barn tillsammans. Matti har också två barn från ett tidigare förhållande.

Under pandemin gjorde Matti Ollikainens band, Franska Trion, som de allra flesta band. Försökte få tiden att gå. De gjorde bland annat musik till en film om Jan Myrdal och lite enskilt studiospelande. Ett tag släppte restriktionerna och bandet kunde göra två spelningar. Men att komma tillbaka till turnerandet just denna sommar skulle bli tuffare än för de flesta.

– Jag var jätteosäker på hur det skulle gå. Jag hade testat att sjunga igenom några låtar själv, men det blir annat på scen när det är skarpt läge, säger Matti samtidigt som han snurrar på sin snusdosa mot köksbordet.

LÄS MER: Andra Långgatans skivhandel startar livescen

”Bara att köra på”

Matti berättar om de promenader han tog för att rehabilitera sig. Först fem meter, sen lägga sig ner och andas. Därefter sex meter, sen lägga sig ner och andas. Därefter lite till. Men promenaderna är inte det Matti minns som den bästa rehabiliteringen.

För efter ytterligare ett par inställda spelningar, så gick det till sist. Den 17 juli på Öland – en månad efter sjukhusinläggningen stod Matti på scen igen med Franska Trion.

– Det var helt fantastiskt. Det är ju nog tack vare att jag hela livet har sjungit och spelat varje dag. Det är väldigt bra för lungorna såklart. Det är ju verkligen musikens helande kraft. Det är faktiskt helt otroligt, berättar Matti Ollikainen och fortsätter:

– Jag kände mig friskare efter spelningen än före. Jag mådde och andades bättre efter konserten. Därefter var det bara att köra på.

Sommarturnén som främst bestått av framskjutna och omplanerade spelningar börjar lida mot sitt slut. Härnäst väntar spelningar i Kalmar, Uppsala och i Skottvångs gruva. Därefter följer några ströspelningar till hösten och sedan kommer bandet att turnera intensivt i slutet på november och i december.

LÄS MER: Recension: ”Trasiga toner: Från Tornedalen till Franska trion” – Matti Ollikainen

Vad kan de som köper biljetter till turnén förvänta sig?

– En bra Franska Trion-konsert. Bättre än någonsin. Vi hoppas att vi till varje gång blir bättre. Annars är det ju ingen idé.

Idag är Matti Ollikainen fortfarande inte helt återställd. Han blir snabbt trött om han springer, gör tunga lyft eller på något sätt jäktar sig. Men han kan bära sitt nyfödda barn, leka med sin son, spela och sjunga till klassisk musik på elpianot i köket och han kan, trots allt, stå på scen igen.

– Det är lite svårt att veta fortfarande hur det kändes hela den grejen. Man bara var där i nuet, på något sätt, på sjukhuset. Man tänkte inte så mycket. Men att man har överlevt, det bär man med sig på nåt sätt. Det ger ju någon slags styrka.

LÄS MER: Recension: Franska trion - Är det konstigt?

Franska trions Matti Ollikainen blev allvarligt sjuk i covid-19. Han blev inlagd på sjukhus och svårt medtagen. Några veckor senare är han på turné. Hemma hos Matti Ollikainen i Olskroken. Bild: Mia Höglund
Franska trions Matti Ollikainen blev allvarligt sjuk i covid-19. Han blev inlagd på sjukhus och svårt medtagen. Några veckor senare är han på turné. Hemma hos Matti Ollikainen i Olskroken. Bild: Mia Höglund

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.