Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På matbloggen ”Khadijas Kitchen” syns inte minst somalisk mat. Sambuusas, den somaliska versionen av samosas är landets mest populära mellanmål. Bild: Matthew Mead
På matbloggen ”Khadijas Kitchen” syns inte minst somalisk mat. Sambuusas, den somaliska versionen av samosas är landets mest populära mellanmål. Bild: Matthew Mead

America Vera-Zavala: Matbloggspriset borde låtit ”Khadijas Kitchen” vinna Folkets pris

Valet att starta om omröstningen när ”Khadijas Kitchen” började leda i omröstningen om Folkets pris till ”Matbloggpriset” gjordes inte i ett vakuum. Det är en bild av den strukturella rasism som finns i samhället. Det menar America Vera-Zavala.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den strukturella rasismen är svår att illustrera. De anklagande får oftast förklara ovidkommande saker och på andra sidan skranket står de anklagade – som lever i förnekelse.

Nyligen skulle ”Matbloggspriset”, som varje år sen 2005 korar landets bästa matbloggar, dela ut Folkets pris. Det vill säga, istället för att en jury skulle välja bästa matbloggen så fick vi, folket, rösta. När bloggen ”Khadijas Kitchen” ledde stort så nollställde helt plötsligt Matbloggspriset alla röster. De hade kommit på att vi, folket, hade röstat på Khadijas av fel skäl.

Folket rasade, Khadija berättade i ett inlägg på sociala medier att hon gråtit sig igenom en hel dag och hoppade sedan av.

Nu har tävlingens projektledare till Aftonbladet sagt att ”det var jättekorkat, det blev fel” och bett om ursäkt på Instagram. Samtidigt går det i skrivande stund inte att hitta något uttalande på deras hemsida om detta. Däremot ligger texten om nollställningen kvar: "Problemet som uppstod i år är att några av deltagarna har fått röster på grund av fel orsaker, dvs inte på grund av att de som röstar tycker att bloggen är fantastisk, maten välsmakande, bilderna smakfulla eller recepten välskrivna.” Det jag undrar är varför Matbloggspriset trodde sig veta att de som röstat på Khadija gjort det av fel skäl?

Mönstren finns också i politiken

Om vi för ett ögonblick ska uppehålla oss vid frågan om mat och inte rasism så älskar jag ceviche. Det är en rätt som består av rå fisk, marinerad i lime. Det är också Perus nationalrätt och eftersom min mamma är från Peru så har jag ätit henne bästa recept en stor del av mitt 44-åriga liv. När jag 2012 bodde ett år i Buenos Aires insåg jag att peruanska restauranger plötsligt var ”inne”. Allt från de trendigaste ställen till de enklaste syltorna serverade ceviche i olika varianter samtidigt som det nästan inte fanns någonstans i Sverige.

Hade en peruansk matbloggare då ställt upp i en tävling hade jag självklart röstat på hen, inte främst för att jag älskar ceviche utan för att jag hade önskat uppmärksamma rätten och ursprunget. Vore det att rösta av fel skäl?

Att nollställa en omröstning när en kandidat leder överlägset och anklaga de röstande för att rösta av fel skäl är i detta fall enligt mig en bild av strukturell rasism. Att det just är en svart kvinna, med hijab, med ett ”konstigt” namn som gör mat bland annat från ett kök som är fantastiskt men ännu inte slagit igenom i restaurangvärlden är en bra illustration på hur den strukturella rasismen fungerar. Inte ens när en person från en minoritetsgrupp vinner så får hen vinna. Då ändras reglerna.

Mönstren finns också i politiken. När Miljöpartiets riksdagsledamot Leila Ali kom in i Sveriges Riksdag anklagades hon av Svenska Dagbladets ledarsida för att ha ”förändrat demokratins funktionssätt” (SvD 20180916). Hennes röster kallades för ”etniska röster”. Både Leila Ali och Khadija har somaliskt ursprung . När det gällde Leila Ali så har riksdagsvalet tydliga regler och kunde därför inte nollställas hur mycket än vissa debattörer hade önskat det.

Men rasismen har hon fått smaka på så det räcker och blir över.

Läs mer av America Vera-Zavala:

LÄS MER: Jag tror att Cissi Wallin tänker som Klas Östergren

LÄS MER: Explosionen i Beirut är absurdare än ett konstverk

LÄS MER: Därför hänger klanernas våld ihop med bankernas pengatvätt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.