Martin Sheen står upp för rättvisa

ANNONS
|

Han har spelat president i tv-succén "Vita huset" och under många år kämpat för social rättvisa. Projektet "Speak truth to power" som skildrar människorättskämpar har fört skådespelaren Martin Sheen till Sverige.

Inför ett 40-tal journalister och fotografer som samlats på Fotografiska i Stockholm berättar Kerry Kennedy, dotter till Robert F Kennedy, engagerat om projektet "Speak truth to power" som efter tolv års turnerande i världen har kommit till Sverige. Tillsammans med den framlidne fotografen Eddie Adams har hon porträtterat 50 människorättsaktivister - vissa välkända som Dalai Lama och Maria Teresa Tula, andra hittills okända.

-Vi ville inte att det skulle handla om offer, utan om hjältar. Vi ville belysa berättelser om personer som lyckats och som arbetar med program som har möjlighet att utvecklas, förklarar Kerry Kennedy.
Ingen politiker

Fotoutställningen är bara en del av projektet som även resulterat i en bok, undervisningsmaterial för skolelever och en teateruppsättning där kända skådespelare läser upp människorättskämparnas berättelser. "Vita huset"-stjärnan Martin Sheen är en av dem som engagerat sig och kanske den främsta anledningen till fredagens stora pressuppbåd. Hans rollkaraktär president Bartlet har utsetts till USA:s populäraste president och trots att det gått flera år sedan serien avslutades kallas Sheen fortfarande ofta för Mr president. Privat är han dock mer radikal än sin rollfigur. Han har i många år engagerat sig för sociala rättvisa, och åtskilliga gånger gripits under protestaktioner. Viljan att förändra lider han ingen brist på, men politiker vill han inte bli.

ANNONS
-Jag kan inte svara för någon valkrets, jag måste vara fri att svara för mig själv. När folk föreslår att jag ska bli politiker misstar de kändisskap för trovärdighet. Jag har ingen trovärdighet. De största förändringarna har inte gjorts av politiker utan av gräsrötter.
Kan förändra

Sheen har tagit ställning mot krig och för hemlösas, missbrukares och arbetares rättigheter. Men när det kommer till frågan om fri abort är han, som katolik, med svenska mått konservativ. Engagemanget för rättvisefrågor har han haft sedan tonåren.

-Jag kommer från en stor immigrantfamilj. Vi var fattiga och fick kämpa. Som ung arbetade jag på en exklusiv medlemsklubb och såg alla dess överpriviligerade människor. Redan då hade jag en klar bild av hur jag inte ville bli.

Idén bakom "Speak truth to power" är att få människor att tro på sin egen förmåga att åstadkomma förändringar. För Sheens del handlar det om att förändra sig själv.

-Jag gör inte saker för att försöka förändra andra. Den enda jag kan ändra är mig själv, och det är tufft nog.

"Speak truth to power" är ett världsomspännande projekt vars syfte är att inspirera och motivera till insatser för mänskliga rättigheter.

Projektet drivs av Robert F Kennedy Center for Justice and Human Rights. Initiativtagare är Kerry Kennedy.

Fotoutställningen visas på Fotografiska i Stockholm 27/10-30/11, Göteborgs centralstation 10/12-23/12, Malmö centralstation 14/1-27/1 och Arbetets museum i Norrköping 9/2-2/6.

Förutom utställningen består projektet även av en bok med intervjuer och porträtt av människorättskämpar, en teateruppsättning där skådespelare läser upp utdrag ur intervjuerna och undervisningsmaterial framtaget för att användas i skolundervisning.

ANNONS