Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Mark Levengood och Jonas Gardell separerar

Mark Levengood och Jonas Gardell separerar – efter 37 år tillsammans.
“Det är med stor sorg som vi efter ett långt liv ihop idag meddelar att vi separerar”, skriver Mark Levengood på sin Instagram.

Mark Levengood och Jonas Gardell separerar, det skriver båda två på sina Instagramkonton, någonting som Expressen var först med att rapportera. Paret har varit tillsammans i 37 år.

De kommer dock inte att skilja sig skriver Mark Levengood i sitt inlägg.

”Vi kommer dock fortsätta vara gifta, och får hjälp att försöka reda ut det som är svårt och trassligt”.

Jonas Gardell skriver på sin Instagram att de kommer ha en vänskapsrelation och att de går i terapi.

”Jag berättar för att slippa smussla men i övrigt är detta helt privat och mycket smärtsamt”.

Har två barn ihop

Paret flyttade ihop 1986, ingick i registrerat partnerskap 1995 och gifte sig 2011. De vigdes då av Mona Sahlin, tidigare partiledare för Socialdemokraterna. De har två barn tillsammans, sonen Amos, 20 och dottern Olga, 16.

Paret har genom åren öppet delat med sig om sin relation och när Jonas Gardell tävlade i Melodifestivalen år 2011 berättade han om sin kärlek för Mark i SVT.

– Det var som att jag kände igen honom. Det är du. Det är dig jag ska leva med, sa Gardell, skriver QX.

Han har tidigare också berättat om sitt frieri till Mark, något som ägde rum 1986 på en parkbänk i Observatorielunden i Stockholm.

”Mitt hjärta bultade när jag höll fram asken med de två tunna ringarna från Guldfynd (2 för 995 kr) och det tog en evighet tyckte jag innan han svarade. Men sen sa han ’Jo. Tänk om man skulle ta och förlova sig så smått’. Och då gjorde vi det”, skrev Jonas Gardell på sin Instagram 2021.

Gardell pratade också om de bådas relation i en intervju med GP 2016.

– Min starkaste fantasi om framtiden är att barnen är stora och jag och Mark reser tillsammans igen. Och varje kväll lägger vi oss intill varandra och jag säger att 'jag kommer aldrig att kunna somna' och han säger 'jo visst gör du det' och innan jag hunnit svara sover jag. Och en kväll är det för gott, sa Jonas Gardell då.

”Så stor inspiration”

I en intervju med Expressens Hälsoliv 2020 fick Mark Levengood frågan om hur paret hade det hemma. Svaret blev: ”Väldigt dynamiskt”.

– Livet med Jonas kan vara utmanande, jag kan bli skvatt galen, men det är aldrig tråkigt. Han är väldigt rolig, känslosam och har ett snabbt intellekt. Jag är otroligt envis. På de punkter han försökt ändra på mig har han misslyckats på samtliga, berättade Mark Levengood.

Många vänner och kändisar har reagerat på nyheten i kommentarerna till Gardells och Levengoods tillkännagivanden. Bland andra Annie Lööf, Titti Schultz, Uno Svenningsson, Nanne Grönwall och Lisa Ekdahl skickar hjärtan och artisten Mariette skriver:

”Ni båda är så stor inspiration och förebilder till många.”

GP har sökt Jonas Gardell via hans presstalespersoner.

LÄS OCKSÅ: Jonas Gardell: "Fick lura journalister att köpa lunch”

LÄS OCKSÅ: Jonas Gardell avslöjar vår bortglömda historia

LÄS OCKSÅ: Jonas och Mark tar podden till public service

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.