Visionsbild av stadsutvecklingen norr om Göteborgs centralstation med bland annat Västlänkens station Centralen.
Visionsbild av stadsutvecklingen norr om Göteborgs centralstation med bland annat Västlänkens station Centralen. Bild: ZynkaVisual

Mark Isitt har fel om planen för centralstationen

I krönikan ”Vill vi att Göteborg ska kännas som en säljfloskel?” (29/1) skrev Mark Isitt om planerna för en ny centralstation i Göteborg, som han kallade för icke-arkitektur. Nu svarar Simon Wallqvist, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret, honom i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Mark Isitt analyserar en visionsbild över byggnaden som kommer att innehålla den östra av Västlänkens tre uppgångar vid centralstationen. Han skriver att det är politiskt beslutat att det är denna skiss som ”fick duga” och att ingen arkitekttävling föregått det väldiga kontorskomplexet. Detta är felaktigt.

Jernhusen som är fastighetsägare avslutade nyligen ett parallellt arkitektuppdrag där fyra arkitektteam fått i uppdrag att gestalta byggnaden. Stadsbyggnadskontoret har medverkat i bedömningsarbetet tillsammans med sakkunnig arkitekt, Jernhusen samt NCC i rollen som tekniskt sakkunniga. Resultatet kommer att presenteras inom kort.

Utifrån den av byggnadsnämnden beslutade arkitekturpolicyn arbetar stadsbyggnadskontoret med att initiera arkitekttävlingar och parallella uppdrag för märkesbyggnader i staden, även om det slutligen är upp till byggherrarna att avgöra om de ska ha dessa mer kvalificerade processer.

ANNONS

LÄS MER:Vill vi att Göteborg ska kännas som en säljfloskel?

Det är flera byggnader som planeras inom området kopplade till Västlänkens uppgångar. Krönikan beskriver den östra uppgången till Västlänken. Mittuppgången som ligger i anslutning till Nils Ericsonterminalen markanvisades tidigare till Higab med krav i markanvisningen på arkitekttävling och krav på publika funktioner. Efter svårigheter att fullfölja markanvisningen med Higab markanvisades mittuppgången istället till Jernhusen. Men då utan fortsatt krav på arkitekttävling eller publika funktioner. Att kravet inte längre finns i markanvisningen betyder dock inte att stadsbyggnadskontoret inte arbetar för att Västlänkens mittuppgång behöver gestaltas utifrån en kvalificerad gestaltningsprocess så som en arkitekttävling. Något som Jernhusen är öppna för att genomföra.

Gestaltningsprocessen skiljer sig mycket från projekt till projekt. Ibland är det mest lämpligt att arrangera en arkitekttävling eller parallellt uppdrag tidigt i processen innan detaljplan har startats så som vid Svenska mässans fjärde torn eller Karlatornet. Ibland är det mer lämpligt att arrangera en arkitekttävling efter att detaljplanen är klar så som vid Global Business Gate, vid Masthuggskajen, eller vid Västlänkens östra uppgång och om allt vill sig väl även för mittuppgången.

Simon Wallqvist, planarkitekt, stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad

Svar direkt från Mark Isitt:

Simon Wallqvist. Tack för ditt ”klargörande”.

Att skriva om Göteborgs stadsbyggande är krävande. Dels för att det sker så mycket. Dels för att kommunikationen brister.

Ingenstans i de hundratals sidor jag har plöjt om Västlänkens tre centralenuppgångar hittar jag en endaste stavelse om något parallellt uppdrag för den östra delen. Inte heller något om att stadsbyggnadskontoret kommer att insistera på arkitekttävling eller parallellt uppdrag för den mellersta. Två mycket glädjande besked, utan tvekan. Så varför kommunicerar ni dem inte klart och tydligt?

Det ska bli spännande att se vad Jernhusen presenterar för förslag för den östra byggnadskroppen. När ska det offentliggöras? Vilka kontor har tävlat? Vilka personer sitter i bedömningsgruppen? Information jag hoppas inom kort finns lätt tillgängliga i offentliga handlingar. Tack på förhand!

Mark Isitt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS