Kungsportsplatsen, avenyn, bostäder bostadsrätter lägenheter mäklare centrum Göteborg
Kungsportsplatsen, avenyn, bostäder bostadsrätter lägenheter mäklare centrum Göteborg Bild: Robin Aron

Mark Isitt: Fem saker du kan göra för designklimatet

Betongsuggor med reflexer, kallbrandsblåa glasfiberkistor, urinprovsgul motorvägsbelysning. Designklimatet är ohållbart, menar Mark Isitt som har listat fem förslag på hur vi tillsammans kan göra det bättre.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det är dags att prata om klimatet. Designklimatet. Vi behöver alla göra vad vi kan för att driva på omställningen till ett designvänligt samhälle. Alla kan inte göra allt. Men alla kan göra något.

LÄS MER:Göteborgs stadsbyggande går på anabola

Agerar vi inte nu medsamma kan det vara försent. Redan idag är våra stadsmiljöer förorenade med fladdrande reklamvimplar, brölande logotyper, betongsuggor med reflexer, kvarglömda varningskoner, Trump-orangea soptunnor lika storkäftade som han, askgråa elskåp, kallbrandsblåa glasfiberkistor med halksand (mitt i sommaren), förtejpade skyltfönster, fasader finniga med ventilationsdon, urinprovsgul motorvägsbelysning, lappad asfalt, spruckna betongplattor i söderhavsstora vattenpölar, söndersparkade cykelställ, överdimensionerade trädskydd kring underdimensionerade trädstammar, korvkiosker som framstår temporära men är permanenta…

ANNONS

Och då har jag bara tagit mig en titt på Kungsportsplatsen med omgivningar.

Här är fem mer eller mindre enkla saker du kan göra för designklimatet.

1. Prata med vänner och bekanta

Det kanske inte verkar som så mycket, men att prata om designfrågan och din oro är oerhört viktigt. Ju fler vi blir som pratar om designklimatet och den nödvändiga omställningen, desto större chans har vi att den blir av. Dela artiklar om design och stadsmiljö i sociala medier, prata om det i fikarummet och ta upp det med släkt och vänner. Tänk på att vara lugn och saklig. Prata om hur du känner, istället för att påtala vad den du pratar med gör för fel. Då är chansen mycket större att hen faktiskt lyssnar.

2. Gå i bräschen – inspirera andra

Vi människor är flockvarelser. Att gå först är jobbigt, men normer kan förändras. Så snart det blir pinsamt att köpa möbelkopior på Ikea och Mio kommer färre att göra det. Genom att köpa originalen och berätta om det inspirerar du fler att göra samma val.

LÄS MER:Var detta allt vi fick för våra femton skattemiljoner?

3. Kontakta politikerna

Våra politiker behöver känna folkets tryck. Skriv till partiledarna eller riksdagsledamöterna och be dem stoppa den visuella nedskräpningen. Och tycker du att de gör för lite för designklimatet och framtiden, gå med i ett politiskt parti och förändra inifrån!

ANNONS

4. Gå med i en organisation

Föreningen Svensk form är ledande i kampen för ett designvänligare Sverige. Men med endast 3500 medlemmar är inflytandet begränsat. De behöver ditt stöd. Vill du anordna en designstrejk på din ort, hör av dig till en av Svensk forms 13 regionalföreningar. Eller starta en egen designgrupp.

5. Spara framtidsvänligt

Om du har pengar på banken går de förmodligen till designskadliga projekt. Det kan du ändra på! Mejla din bank och be den omedelbart sluta investera i de byggbolag som envisas med att smutsa ner vårt land med dussinarkitektur av torftigaste snitt.

Som sagt, ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Fotnot: denna krönika är återvunnen. Den är en modifierad variant av en text på Naturskyddsföreningens hemsida, ”10 saker du kan göra för klimatet”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS