Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mark Isitt får Olle Engkvist-priset

GP:s arkitekturskribent Mark Isitt, som är aktuell i TV4:s ”Grand Designs” får ta emot Olle Engkvist-priset, en medalj som tilldelas ”högklassisk journalistik” inom samtida byggkonst.

”Populärt men inte populistiskt”. Så sammanfattar Stockholms Byggnadsförenings stiftelse Mark Isitts journalistik om arkitektur och stadsplanering i sin motivering.

Under torsdagen stod det klart att han får ta emot Olle Enqkvist-priset för sin gärning som kritiker.

Mark Isitt är en populär skribent som inte sällan brukar sticka ut hakan i debatter, något som juryn också har fångat upp.

”Han räds inte att peka ut vad han menar är dålig stadsutveckling men glädjen är påtaglig när han hittar något han tycker om”, skriver dem.

Utöver att vara kritiker i Göteborgs-Posten har Mark Isitt också skrivit för tidskriften Forum och varit programledare. Exempelvis för ”Stadsinspektionen” i P1 och för tillfället är han aktuell i TV4:s variant av det brittiska ”Grand Designs”.

2018 tilldelades han även Sveriges Arkitekters kritikerpris.

John Mark David Isitt

Ålder: 54 år.

Uppvuxen: Marstrand.

Bor: Köpenhamn.

Familj: Frun Stine Isitt, musiklärare; sönerna Buster och Scott, båda musiker och tidigare barnskådespelare, som setts i bland annat ”Hotell Gyllene Knorren”, ”Piratskattens hemlighet” och ”Vår tid är nu”.

Aktuell: Som ­programledare för ”Grand Designs” i TV4.

Bakgrund: Arkitekturkritiker, tidigare bland annat i tidskriften Forum, nu i GP och Sveriges Radio.

Hela juryns motivering:

Mark Isitt, journalist, författare och redaktör, berättar populärt men inte populistiskt om arkitektur, byggande och stadsplanering. Han breddar förståelsen hos allmänheten för samhällsbyggnadsbranschen genom sin entusiasm och berättarglädje. I radioprogrammet Stadsinspektionen levandegör han svenska städer så man tycker sig vara där. Han räds inte att peka ut vad han menar är dålig stadsutveckling men glädjen är påtaglig när han hittar något han tycker om.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.