Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mariya Voyvodova (S) brinner för baletten och mångfalden

Göteborgs kommunalråd för kultur, mänskliga rättigheter och ungdomsfrågor heter från och med 1 januari Mariya Voyvodova (S). Hon älskar balett och bor i Västra Frölunda.

Andra kulturyttringar Mariya Voyvodova gärna vill verka för som nytt kommunalråd är musikskolan El Sistema som hon gärna skulle se att fler barn fick möjlighet att vara med i.

– Kulturen spelar en väldigt viktig roll för att jämna ut skillnader i samhället och tillgänglighet är en central fråga för mig. Det finns många bra förslag i den röd-grön-rosa budgeten kring hur vi ska få fler människor inkluderade och delaktiga, säger Mariya Voyvodova.

HON HAR GJORT en snabb politisk karriär sedan hon kom till Sverige från Bulgarien för elva år sedan. Först i Frölundas stadsdelsnämnd, därefter som ledamot i nämnden för konsument- och medborgarservice och sedan 2010 sitter Mariya Voyvodova i fullmäktige. I våras var hon av kandidaterna till Europaparlamentet för Socialdemokraterna. Hon sitter också med i referensgruppen för Göteborgs 400-årsjubileum och i stadens HBTQ-råd. Därtill är hon ordförande i AB Gothenburg European Office och från 1 januari också ordförande i Göteborgs kulturnämnd.

– Det är bra att ha många olika ingångar när man jobbar med kulturpolitik. Konsument - och medborgarperspektivet till exempel hänger ju nära ihop med tillgänglighetsfrågor.

DET EGNA KULTURINTRESSET började i unga år, då Mariya Voyvodova dansade klassisk balett. Hon brinner fortfarande för baletten, är fortfarande ung, 36 år, men dansar inte längre själv.

Däremot tar hon gärna del av kulturlivet på olika nivåer i Göteborg och när hon ska beskriva stadens kulturliv säger hon:

– Jag älskar mångfalden i kulturstaden Göteborg. Det fria kulturlivet och det institutionella. Mångfalden både vad gäller bredd och utbud, och integration. Jag ser fram emot att jobba med kulturfrågorna, men just nu längtar jag efter julvila.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.