Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Marie Strauss tar sig ett glas med filmpionjären och regissören Agnès Varda i Paris. Bild: Folkets bio

Marie Strauss har lämnat oss

Marie Strauss, 58 år, inköpare av film till Folkets bio i över tjugo år, har gått bort efter en tids sjukdom. ”Vår saknad är obeskrivlig” skriver kollegorna.

”Med sorg i hjärtat måste vi meddela att vår kära kollega och vän Marie Strauss har gått bort efter en tids sjukdom.” skriver kollegorna på Facebook.

I över 20 år arbetade Strauss som ansvarig för import av utländsk film för Folkets bio.

LÄS MER: Folkets hus lämnar funkishuset i Backa

Framgångsrikt lyckades hon som inköpare på stora filmfestivaler som Cannes, Berlin, Toronto och Locarno nosa upp filmer som senare prisades och gjorde succé runt om i världen.

– Hon positionerade Folkets bio på den internationella filmmarknaden, säger kollegan Katrina Mathsson.

– Marie var en av de få kvinnliga filminköparna, bara det var faktiskt lite speciellt. Hon lyckades hitta fantastiska filmer och byggde upp ett kontaktnät som vi på Folkets bio kommer att kunna fortsätta dra nytta av i framtiden.

Marie Strauss arbete ledde till att Folkets bio vann fem guldbaggar i rad för bästa utländska film. Från 2000 och framåt köpte Marie Strauss hem fem guldpalmenvinnare för svensk distribution: Bröderna Dardennes ”Barnet”, Michael Hanekes ”Amour” och ”Det vita bandet” samt ”Farbror Bonmee minns sina tidigare liv” och ”Blå är den varmaste färgen”.

Kunskap och passion

”Listan kan göras lång på internationellt prisvinnande och guldbaggebelönade filmer som Marie lyckades ta hem.” skriver kollegorna i sin minnestext, och fortsätter:

”Vår saknad är obeskrivlig och vi minns med värme alla de roliga och inspirerande år vi fick tillsammans, inte minst i sällskap av god beaujolais och en fransk ostbricka.”

LÄS MER: Hagabion utsedd till Årets barnbio

Även Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival, fanns bland de många branschkollegor som nu sörjer Marie Strauss och minns hennes insats för svensk film med stor värme:

"Hennes kunskap och passion har givit ovärderlig fördjupning och energi till svenskt filmliv.” skriver han på twitter.

Marie Strauss, som bodde i Frankrike de sista åren sedan hon insjuknat i cancer, blev 58 år. Hon sörjs närmast av sin man och sina båda söner.

GP har varit i kontakt med Marie Strauss make Frederic Strauss i Frankrike som, trots sorgen, gläds över alla fina minnesord efter Maries bortgång.

– Vi får in jättemånga mejl från Marie Strauss internationella kontakter nu, som alla beklagar sorgen, säger Katrina Mathsson på Folkets bio.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.