Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Marie Fredrikssons kläder säljs till förmån för Stadsmissionen

Ett 50-tal plagg ur Marie Fredrikssons privata garderob auktioneras ut på Tradera. Initiativet kommer från Roxette-stjärnans familj och alla intäkter går till Stockholms Stadsmission.

Marie Fredriksson, som gick bort 2019, var inte bara en av Sveriges största popstjärnor som med Roxette uppträdde på arenor över hela världen efter det massiva genombrottet 1989. Hon var också en stilikon och samlade på sig en omfattande garderob för både privat och professionellt bruk.

Nu väljer Marie Fredrikssons anhöriga att via Tradera auktionera ut ett femtiotal plagg till förmån för Stockholms Stadsmission. Auktionerna inleds den 28 oktober och avslutas den 27 november. Samtliga plagg har utropspriset en krona.

”Under hela sitt liv hade Marie en stark empati för människor som har det svårt. I sin biografi ’Kärleken till livet’ berättar hon om sin egen uppväxt under mycket knapra förhållanden. Det är därför vi i familjen beslutat att låta en del av Maries ägodelar bli till nytta för andra genom detta samarbete med Stockholms Stadsmission”, skriver maken Mikael Bolyos med familj i ett pressutskick.

”I linje med vad Marie skulle vilja”

”Vi är övertygade om att detta är i linje med vad Marie skulle vilja och vi hoppas detta kan generera ett tillskott till Stockholms Stadsmissions viktiga arbete för att hjälpa människor i utsatthet”, säger Bolyos.

Bland de plagg som nu blir möjliga att buda hem finns aftonklänningar, balklänningar och exklusiva kappor.

– Vi är oerhört hedrade över att ha fått förtroendet från Marie Fredrikssons familj att förvalta hennes stilsäkra arv på det här sättet. Det är ett fantastiskt fint initiativ vars intäkter kommer att vara ett viktigt bidrag för att vi ska kunna göra mer för fler genom våra verksamheter, säger Åsa Paborn, vd på Stockholms Stadsmission.

– Resultatet av auktionerna blir ett värdefullt tillskott till vårt dagliga arbete för att bekämpa utanförskap och stötta människor som lever i social och ekonomisk utsatthet.

Ett urval av plaggen visas upp på varuhuset NK i Stockholm mellan 28 oktober–5 november.

Några av de plagg som auktioneras ut

FADI EL KHOURY (Balklänning 2010-tal)

”Extravagant crèmefärgad klänning med pärlbrodyr, guldfärgade rosor och volymös kjol med släp av tyll. Klänningen är specialtillverkad för Marie Fredriksson till bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill. Det ägde rum den 8 juni 2013 i Slottskyrkan. Under vigseln sjöng Marie sin ballad ’Ännu doftar kärlek’.

Libanonfödde Fadi el Khoury är en svensk modeskapare som arbetat för bland annat Lanvin och Christian Dior. Hans kreationer var under flera år mycket populära hos kändisar och kungligheter, och till prinsessan Madeleines bröllop formgav han även Kronprinsessan Victorias klänning.”

TOMASZ STARZEWSKI Aftonklänning (1990-tal)

”Champagnefärgad långklänning täckt av pärlbroderier och glittrande stenar – helt enkelt en skapelse som anstår sig en stjärna av Marie Fredrikssons kaliber. Klänningen är signerad den brittiske designern Tomasz Starzewski som under 1990-talet var många celebriteters favorit. Bland kunderna återfanns bland andra prinsessan Diana och premiärminister Margaret Thatcher. Just den här klänningen bar Marie Fredriksson under sitt eget 40-årsfirande.”

AZZEDINE ALAÏA Bodycon-klänning (1990-tal)

”En figurnära klänning som Marie Fredriksson bar under utdelningen av Polarpriset 1992. Klänningen kan sammanfattas med devisen ’vill man vara fin, får man lida pin’, då den på grund av sin tighta passform krävde ett och annat myrsteg på röda mattan.”

JASPER CONRAN Svart Långklänning i silke med pärlbroderi (1990-tal)

”En elegant, men tuff klänning som Marie Fredriksson bar då Per Gessle fyllde 40 år och firade med fest på Hotel Tylösand utanför Halmstad 1999.”

GIORGIO ARMANI Kappa i kashmirull (1990-tal)

”Dubbelknäppt kappa i mjukaste kashmir. Den är vadlång med en lätt markerad midja, och har en känsla av 40-tal i snittet. Just denna kappa berättar Marie Fredriksson om i sin självbiografi ’Kärleken till livet’ (2015), skriven tillsammans med Helena von Zweigbergk. Där berättar hon om hur att aldrig kunna köpa saker under uppväxten har präglat henne, och att så småningom kunna köpa exakt vad hon ville ha gav henne en härlig revanschistisk känsla: ’Min fantasivärld blev verklig, jag fick råd på riktigt.’ Om kappan från Armani berättar hon:

’Det har varit så osannolikt. Jag minns till exempel när Micke och jag var i Milano, i en Armaniaffär. Jag provade två kappor, den ena kostade 25 000 kronor och den andra 27 000. Det var svårt att bestämma sig för vilken jag ville ha. Jag frågade expediten som tyckte att jag skulle ta den dyrare av dem. – Äsch, jag köper båda, tyckte jag. Du skulle se minerna på folk i affären!’”

LÄS OCKSÅ: Marie Fredriksson hade en klang i rösten som rörde vid våra starkaste känslor

Fakta: Stockholms Stadsmission

Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation, fristående från stat, kommun och kyrka, som arbetar för att bekämpa utanförskap genom utbildning, arbetsintegration och socialt arbete i Stockholms län. Stockholms Stadsmissions sociala verksamheter vänder sig till barn, unga och vuxna som lever i social eller ekonomisk utsatthet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.