Maria Näslund: Läslovet är inte så dumt ändå

Maria Näslund hoppas att läslovet får samma effekt som kanelbullens dag; att det ska locka till handling och diskussioner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När Gustav Fridolin stolt presenterade läslovet förra året kände jag spontant ett inre motstånd. Ska storebror kolla att vi läser 6-8 sidor om dagen? Duger Kalle Anka eller måste det vara fiberberikade böcker? Och varför skulle någon börja läsa för att regeringen döper om höstlovet?

Nu har jag tänkt om. Kan Sveriges befolkning ägna en hel dag åt kanelbullar varje år så är det inte mer än rätt att läsningen får en vecka. Det är faktiskt rimligt. Dessutom är vi ett lydigt folk; är det kanelbullens dag så äter vi kanelbullar även om vi egentligen är sugna på något annat. Vi bakar, köper, äter och pratar kanelbullar oavbrutet från morgon till kväll. Man kan ju alltid hoppas att läslovet har samma effekt (och då menar jag inte på bullkonsumtionen).

ANNONS

Den ideella föreningen Läsrörelsen satsar stort på projektet och under lovet pågår läsfrämjande arrangemang för unga i hela landet. I kalendariet på laslovet.se hittar jag en lång rad lokala och lovande programpunkter. Vad sägs till exempel om att två brandmän läser barnboken ”Här kommer brandbilen” på Uddevalla stadsbibliotek? Man kan också rita serier på Kulturhuset Kåken, lyssna till skräckläsning på Backa bibliotek eller följa med på spökläsning i skogen i Balltorp, om man är sugen på det. Slow reading club på Hjällbo bibliotek satsar på tyst läsning i grupp - med fika. Låter som en utmärkt idé, som man bara kan hoppas fungerar.

Workshop med skaparna av de populära Paxböckerna ordnas på flera olika bibliotek i Göteborg under lovet, men gratisbiljetterna lär vara åtråvärda. Pax är en hel rörelse med redan frälsta fans och den senaste boken ”Maran” släpptes alldeles nyligen. Endast en bok återstår i serien, vilket betyder att de supertaggade Paxläsarna håller på att explodera av förväntan inför finalen (som planeras att släppas nästa år). Böckerna om Alrik och Viggo har med all säkerhet gjort mer för läsförståelsen än någon regeringssatsning och har förvandlat många bokstrejkare till bokslukare.

Att fånga barn och unga som inte redan läser och som inte har stöd hemifrån är förstås den allra svåraste och viktigaste uppgiften i sammanhanget. Men det är också en utmaning att få lediga ungdomar i allmänhet att lägga undan mobilen för annat än sömn under en veckas lov. När katten är på jobbet dansar som bekant råttorna på bordet och det finns alltid ännu ett roligt klipp och ännu en slajmvideo att titta på. Men mobilen kan göra lite nytta.

ANNONS

Under min dotters konfirmationsläsning kollades närvaron i kyrkan genom att konfirmanderna tog en selfie med prästen. Därefter skickades bilden till ledaren, tillsammans med en kort sammanfattning av gudstjänsten. Det var ett modernt grepp och väldigt bra. Jag tänker att mina barn på samma vis ska skicka selfies till mig under lovet där jag ser vilken bok de läser. Referat och recension levereras vid middagen. Minst en bok (på lämplig nivå) ska man hinna med under ett läslov - det gäller även vuxna. Klarar man det får man sporta på sportlovet.

ANNONS