Maradonas liv blev en metafor för Argentinas utveckling

Världen är i sorg efter att Maradona gick bort förra veckan. Fotbollslegendaren blev en symbol för Argentina, men hans stjärnstatus hänger också samman men den moderna sportbevakningens framväxt på 1980-talet, skriver forskaren Inger Enkvist.

ANNONS

Inger Enkvist är professor emerita i spanska vid Lunds universitet och författare till ”Latinamerikanska ikoner” (2010), där ett kapitel ägnas åt Diego Maradona.

Sedan Diego Armando Maradona avled den 25 november 60 år gammal, har pressen fyllts med hyllningar. Den engelske storspelaren Gary Lineker kallar exempelvis Maradona för 1900-talets störste fotbollsspelare. Han beskriver Maradonas förmåga att jonglera med fotbollen som något som ingen annan toppfotbollsspelare kommit ens i närheten av. Också Maradonas speluppfattning var exceptionell. Han reagerade blixtsnabbt och följde inte någon speciell taktik, vilket gjorde att motspelarna hade svårt att förutse vad han skulle göra och blockera honom. Till detta ska läggas att Maradonas storhetstid sammanföll med att den moderna mediebevakningen växte fram på 1980-talet, och fotboll blev den dominerande sporten världen över.

ANNONS

Men i Argentina är Maradona mycket mer än en fotbollsspelare.

LÄS MER:Diego Maradonas karriär i bilder

Men i Argentina är Maradona mycket mer än en fotbollsspelare. Han är också den fattige pojken från Villa Fiorito, ett slumområde i Buenos Aires, som blev rik och världsberömd. Hans liv är den moderna sagan. Hans familj hade inte tid och kraft för annat än att skaffa mat för dagen, och Maradona gick bara ett par år i skolan. Men hans fantastiska förmåga i fotboll upptäcktes tidigt, och alla omkring honom kunde börja leva av hans inkomster. Sett i efterhand blev han varken uppfostrad eller utbildad, och förstod inte riktigt den moderna världen. Alla smickrade honom, och det fanns ingen i hans närmaste krets som sa stopp.

När han vid 21 års ålder rekryterades till Barcelona för en fabulös summa pengar, förflyttade han sig med hela sin ”klan” av jasägare. Efter några år, 1984, såldes han vidare till Napoli. Där mottogs han som en kung, och lyckades lyfta klubben från ett svagt läge till att bli italienska mästare. Det fattiga Neapel, känd för maffians grepp om staden, vann så över det ekonomiskt mer framgångsrika Norditalien. Kärleken till Maradona hade inga gränser.

År 1986 stod Maradona på topp, och det var året då Argentina vann VM i Mexiko och slog England i en match, där Maradona både gjorde ett verkligt drömmål och också fick ett otillåtet mål med handen godkänt. I Argentina ses vinsten över England som en revansch för förlusten i Falklandskriget.

ANNONS

LÄS MER:Zlatans ord om Maradonas bortgång ”Jag är så ledsen”

I Argentina ses vinsten över England som en revansch för förlusten i Falklandskriget.

Förutom sportjournalister har också argentinska psykoanalytiker och sociologer intresserat sig för Maradona som fenomen och för att det sätts likhetstecken mellan Maradona och Argentina. VM-vinsten ses som att Argentina/Maradona vinner på sin egen talang, fräckhet och tur. Man vinner så att säga som man är, utan att behöva lägga sig till med européernas teknik. Det feldömda VM-målet firades således lika mycket som det beundransvärda andra målet.

Psykoanalytiker som Alicia Dujovne Ortiz och Gustavo Bernstein ser hos Maradona både en strävan att vinna och en drift att förstöra för sig själv. Det är som om han inte tror att han förtjänar sin framgång. De menar att han saknar förmågan att analysera sig själv och sin situation samt är irrationell och låter sig ledas av känslor. Det finns inslag av tragedi och inte bara av saga. Redan i Barcelona blev Maradona känd för vilda fester med droger och umgänge med prostituerade. Han var mannen som gjorde vad som föll honom in och inte rättade sig efter tränarnas och klubbens anvisningar. Han gick på nattklubb före viktiga matcher, skällde ut journalister och anade konspirationer överallt.

Det skrivs lika mycket om skandaler som fotboll i samband med hans namn. Under Neapeltiden dök det upp bilder på Maradona i tvivelaktigt sällskap. Dopningtester visade drogmissbruk. Förödmjukelsen blev som störst när han vid VM 1994 leddes av planen för drogtest och blev avstängd. Hans liv därefter blev kaotiskt med många byten av uppdrag. Men det finns ändå en argentinsk sång som menar att ”Livet är en tombola och om jag vore Maradona, skulle jag leva precis som han”.

ANNONS

Förödmjukelsen blev som störst när han vid VM 1994 leddes av planen för drogtest och blev avstängd.

LÄS MER:Maradona tillhörde folket

Journalisten Burns Marañón förutsåg redan för femton år sedan att Maradonas begravning skulle slå Evita Peróns. Det såg ut redan dagen efter dödsfallet som om han skulle bli sannspådd. President Alfredo Fernández bestämde att Maradonas ”velatorio”, likvaka, skulle ske i Casa rosada, Argentinas Vita hus. Man utlyste tre dagars landssorg. Detta beslut kan tolkas som ett försök att kanalisera den folkliga passionen för Maradona till det regerande peronistpartiets förmån.

Redan första dagen efter Maradonas död samlades enorma folkmassor kring presidentpalatset trots den pågående pandemin. Polisen hade svårt att hålla ordning, och journalister kommenterade att stämningen var ”politisk”. Frågan är exakt vad folkmassan ville uttrycka. På politisk nivå kan Argentina, liksom Maradona på personlig nivå, sägas ha tagit självdestruktiva beslut. Kanske folkmassan vill säga att Argentina, liksom Maradona, trots motgångar också rymmer storhet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS