Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chelsea Manning på scen med Björn Af Kleen under Wow talks på Way out west 2018. Bild: Petter Trens
Chelsea Manning på scen med Björn Af Kleen under Wow talks på Way out west 2018. Bild: Petter Trens

Manning slarvas bort på Way out west

Chelsea Manning kom till Höjden för att prata om statlig transparens. Istället för frågor som rör en svensk publik fastnar samtalet i Mannings känslor kring Barack Obama.

Det är kittlande att se Chelsea Manning sitta uppe på Höjdens scen. Hon är oundvikligt inskriven i historien och har levt i några det västerländska samhällets ytterligheter – hemlöshet, krig och fängelse. Efter att ha läckt dokument från amerikansk militär, där Manning var dataanalytiker, dömdes hon till 35 års fängelse. Hon benådades av Barack Obama under hans sista dagar som president, och reser nu världen över som politisk aktivist.

Björn af Kleen håller i samtalet. Det rör sig från Mannings personliga upplevelser av militären, att leva som transaktivist i Trumps USA och att nu leva som ofrivillig, politisk kändis.

Det blir aningen haltande ibland, och af Kleen släpper en del intressanta bollar. Manning berättar om ögonblicket då hon kopplade ihop militär data med människoliv. Då brister det för henne, orden sviker. Istället för att hålla i ämnet och gå vidare med hur data och algoritmer används, och bristen på lagstiftning kring detta, får Manning prata om vad hon känner för Obama.

Och visst, vi får höra att hon är besviken på att Obama svek många av de löften han blev vald på. Men är det amerikansk politik som är mest relevant för en svensk publik? Informationssamhällets fallgropar är ett mer allmängiltigt ämne, och här sitter vi ju med en expert. Låt henne vara expert.

Att Chelsea Manning kommer till Way out west egentligen större än att Kendrick Lamar gör det. Det hade man kunnat ta vara på bättre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.