Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mannen bakom bambukonsten

Det står en cirkel av bambu vid Kungsportsbron. Den är skapad av Tetsunori Kawana, som vill uppmana till att uppmärksamma nuet så väl som livets ständiga gång.

Vid Milleniumplatsen, utanför Storan, stannar folk till. De närmar sig nyfiket, förundrat och förvirrat. Och i brist på närmare förklaring, tar de kort. En stor gloria bestående av 400 bitar bambu svävar likt ett moln över platsen. Den har satts ihop av den japanska trädgårdskonstnären Tetsunori Kawana tillsammans med en samling volontärer som en del i Göteborgs trägårdssatsning Gothenburg Green World.
– När jag först besökte platsen förstod jag att mitt koncept skulle vara cirkeln, som kan ha många betydelser oavsett om du är svensk eller japansk. Den står för enighet, livets gång och reinkarnation.

Tetsunori Kawana är skolad inom Sogetsu, en utveckling av Ikebana, en japansk konstform som i sitt grundutförande går ut på att arrangera blommor. Ikebana handlar då inte enbart om en växt utan om vad den kan bli i mötet med en människa. Därför är inte bara blomman i sig intressant utan även frökapslar, frukter, kvistar, mossa med mera.

I Sogetsu-ikebana ligger sedan ett särskilt fokus på att använda naturen som en form av skulptur. När Kawana själv lärt upp de volontärer som arbetat med bambun har hans viktigaste lektion varit att de ska känna vördnad.
– Vi använder levande material och vi måste ha respekt och uppskattning för det. Annars går det inte att skapa något.

Hussein Chith, 26 är en av de 42 volontärer som byggt bambuinstallationen.
– Jag tyckte det var intressant och unikt för Göteborg och jag gillade konceptet att involvera volontärer. För mig som arkitekt är det väldigt intressant att se det som görs estetiskt.

– Jag har aldrig gjort något liknande. Men jag tyckte det blev fint och att det är roligt att jobba i grupp, säger Omer Said, 31 som jobbat som volontär på flera av Gothenburg Green Worlds installationer.

Bambumolnet som skall sväva över Milleniumplatsen de närmsta månaderna har Kawana döpt till Reincarnation. Verket består enligt honom av fem element, jorden, vattnet, solen, vinden och himlen.
– Det är inte tänkt som en installation utan som ett rum där du blir medveten om att solen värmer och vinden blåser. Om de som kommer hit känner att miljön blir som ett vackert rum så har jag lyckats.

Reincarnation är även den sjunde installationen i Kawanas serie Passage som han tagit runt om i världen och som handlar om tidens ständiga gång och att det enda som inte förändras är att saker förändras.
– Det visar på en evighet, eller tao vilket är ett koncept som framförallt många orientaliska människor tycker är viktigt, att du lär dig saker och förändras.

Enligt Cecilia Liljedahl, projektledare för Gothenburg Green World anlitade de Kawana för de gillade hur han involverade människorna på plats.
– Vi ville ha något mitt i stan och ville inte gömma det ute i en park. Det som slog an med Kawana var kombinationen av konstnärskap med tydlig inriktning och att han arbetade med platsen för verket och tillsammans med volontärer.

Gothenburg Green World är ett projekt med ambitionen att sätta Göteborg på kartan som Nordens främsta trägårdsdestination. Projektets program involverar stadens samtliga parker och tar olika former beroende på säsong. På frågan om han fått någon uppfattning kring svenskars trädgårdsvanor svarar Tetsunori Kawana så här:
– Vi hade en grupp med förskolebarn som kom hit och tittade. De fick göra små installationer av bitarna som blev över. Ni lär barnen om naturen och att respektera livet här. Det berörde mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.