Jack Vreeswijk tappar bort sin mamma när han tar oss på en resa genom livet.
Jack Vreeswijk tappar bort sin mamma när han tar oss på en resa genom livet. Bild: Pressbild

Mamman försvinner när Jack söker försoning

Relationen till pappa Cornelis står i centrum i Jack Vreeswijks sommarprat. Tyvärr försvinner samtidigt en berättelse om en ensamstående mamma i periferin.

ANNONS

Jack Vreeswijk är ju i de flesta svenskars ögon överlägset mest känd för sitt efternamn. Det har han själv förstås inte försökt smita från utan tvärtom livnärt sig på egna tolkningar av pappa Cornelis sånger. Att relationen färgat Jacks 54-åriga liv blir inte mindre tydligt av att pappa dyker upp redan i sommarpratets första mening.

Huvudpersonen beskriver sommarpratet som "ett frosseri i minnen" och det är exakt vad det blir. Cajsastina Åkerström, pappa Cornelis och släkten i Holland turas om att stå i centrum när Jack tar oss genom sitt liv.

Men mest plats av allt tar pappa. Den röda tråd som finns är just den relationen, både innan och efter pappans bortgång. Jack konstaterar att pappa ofta var arg, kommer ihåg hur Cornelis lämnade honom och mamman under barndomen, och minns smärtan när han gjordes arvslös.

ANNONS

Berättelsen om försoningen blir fin – men att mamman, som fick ta ansvaret när pappan försvann, mest passeras i bisatser blir tyvärr en tråkig konsekvens när relationen till Cornelis får ta största delen av programtiden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS