Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Wättring 4 består av Donovan von Martens på kontrabas, Anna Lund på trummor, Naoko Sakata på piano och Malin Wättring på saxofoner. Bild: Amanda Andréas
Malin Wättring 4 består av Donovan von Martens på kontrabas, Anna Lund på trummor, Naoko Sakata på piano och Malin Wättring på saxofoner. Bild: Amanda Andréas

Malin Wättring låter jazzen leka mellan mjukt och kaotiskt

För första gången kliver Malin Wättrings jazzkvartett upp på scenen tillsammans på Nefertiti på torsdagskvällen. Samtidigt släpps det nya albumet "Live in Hamburg" .

Det blir mycket nytt på samma gång de här dagarna för Malin Wättring 4. Spelningen på Nefertiti följs upp av att albumet släpps dagen efter, den 8 mars. Därefter blir det releaseturné med nedslag bland annat på Fasching i Stockholm.

LÄS MER: Jazzmusikern Malin Wättring prisas igen

Nya albumet, liveinspelningen "Live in Hamburg", spelades in i tyska radiostationen NDR:s Rolf-Liebermann-Studio i september 2017.

– De har en väldigt stor konsertsal, och vi spelade för kanske 300 personer, vi delade kväll med NDR:s eget storband och brasilianske musikern João Bosco. Det är verkligen en jättefin lokal, med bra akustik och optimala förutsättningar, säger Malin Wättring.

"Vi litar på varandra, vågar släppa taget följa musiken och ser var vi landar", berättar Malin Wättring om sin kvartett. Hennes tenorsaxofon har fått namnet Beatrice.. Bild: Amanda Andréas
"Vi litar på varandra, vågar släppa taget följa musiken och ser var vi landar", berättar Malin Wättring om sin kvartett. Hennes tenorsaxofon har fått namnet Beatrice.. Bild: Amanda Andréas

Funkar bäst live

Att få presentera den nya musiken för hemmapubliken ser hon naturligtvis fram emot.

LÄS MER: Wättring briljerar med stor ensemble

– Det blir material från skivan, det ska bli fantastiskt kul att få spela det. Vi har aldrig spelat på Nefertiti som kvartett. Sedan ska vi dela kväll med ett skitbra band som heter Olimpias Orkan som också släpper ett album, "Sefir".

Varför ville ni spela in albumet live?

– Vi funkar bäst då helt enkelt, vi jobbar ändå med live-tagningar i studion, inte med pålägg.

"Live in Hamburg" blir tredje albumet för kvartetten och det första med bara de fyra kvartettmedlemmarna, efter "Glöd" (2015) och "Harvest" (2018), som båda varit samarbeten med andra musiker, bland annat Bohuslän Big Band.

Vill byta mellan avtryck

Malin Wättring berättar att arbetet med de tre albumen steg för steg inneburit att kvartetten fördjupat sitt samarbete och lärt känna varandra musikaliskt – också på ett personligt plan. Just att musikerna både känner frihet och närhet i ensemblespelet har blivit allt viktigare för henne som kompositör.

– Det gör att jag kan skriva tydligt för mina bandmedlemmars personligheter, det tycker jag är kul och viktigt. Jag vill skapa utrymme för dem att känna sig fria, även om jag har tydliga idéer. Jag vill att de kan använda materialet som språngbräda. Det är ett förhållningssätt jag har utvecklat mer och mer.

LÄS MER: I Monica Zetterlunds fotspår

På "Live in Hamburg" har den här rörligheten tagit ytterligare kliv.

– Jag jobbar mycket med det, att inte stanna i en form för exakt vilken typ av jazz vi spelar. Vi vill byta mellan uttryck, både spela jättevackert och jättebrötigt beroende på vart musiken tar oss. Vi spelar mycket fri improvisation och det kräver också mycket närvaro. Vi litar på varandra, vågar släppa taget, följa musiken och ser var vi landar. Jag är så glad att vi hittat det förhållningssättet, det har jag längtat efter.

LÄS MER: Det våras för jazzen i Göteborg

FAKTA: Malin Wättring

Är: Kompositör, saxofonist och konstnär. Samt certifierad lärare i kundaliniyoga.

Bor: I Göteborg, uppvuxen i Lerum.

Aktuell med: Nya albumet "Live in Hamburg", spelning på Nefertiti och Sverigeturné till Norrköping (14/3), Hallsberg (16/3), Malmö (17/3), Stockholm (20/3) och Halmstad (26/3).

Malin Wättring om ...

Sitt instrument: "Jag älskar saxofon, speciellt tenorsax, det är så dynamiskt, allt från supersoft ljust till brötigt mörkt. Min tenorsaxofon har jag döpt till Beatrice, hon är av märket Selmer Mark Vl från 1963 och jag har haft henne i åtta år."

Sitt sound: "Munstycket och rörbladet i kombination med saxofonen präglar det personliga soundet, och det tog ett tag men nu känner jag att jag hittat hem prylmässigt. Mitt sätt att spela är väldigt dynamiskt, jag varvar mellan att spela soft och kraftfullt, mellan fint melodiskt och kaotiskt, aggressivt och punkigt."

Sina bandmedlemmar:

Anna Lund (trummor): "Hon driver på, bidrar med mycket humor i musiken och som person, är väldigt lekfull."

Donovan von Martens (kontrabas): "Han är något slags nav, väldigt stabil, trygg, en lyhörd och följsam musiker."

Naoko Sakata (piano): "Hon är en naturkraft, verkligen kompromisslös, med absolut gehör, bidrar med med starka infall och mycket kraft."

Framtida projekt: “Jag har tillsammans med trummisen och kompositören Peter Danemo skrivit musik till ett nytt band som även innefattar trumpetaren Staffan Svensson & basisten Magnus Bergström. Vi spelade in på Spinroad Recording Studios i Lindome i vintras. Albumet kommer ut i höst, då ska vi även spela en del konserter. Det ser jag fram emot.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.