Operasångerskan Malena Ernman och hennes dotter, klimataktivisten Greta Thunberg. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Operasångerskan Malena Ernman och hennes dotter, klimataktivisten Greta Thunberg. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Malena Ernman försvarar dottern Greta

16-åriga Greta Thunberg har med sin skolstrejk och sina tal för miljön blivit en världskändis. Men uppmärksamheten har också lett till att hon ifrågasatts. Nu svarar hennes mamma, operasångerskan Malena Ernman, på kritiken i ett inlägg på Facebook.

I ett inlägg på Facebook skriver Malena Ernman att hon vill klargöra en del av det som skrivs om dottern Greta Thunberg i Sverige och internationellt. Några av frågorna som hon lyfter är att idén till den uppmärksammade skolstrejken skulle komma från föräldrarna och att Greta Thunberg skulle få betalt av någon organisation.

Vill svara på frågetecken

Den svenska operasångerskan påpekar att så inte är fallet, utan att idén till skolstrejken kommit från Bo Thorén från Fossilfritt Dalsland, som ska ha kontaktat Greta och andra ungdomar. När de andra inte ville, gick Greta själv på skolstrejk, vilket föräldrarna avrådde från.

LÄS MER: Personligt om klimatförändringarna

Malena Ernman påpekar även att Greta Thunberg agerar själv. Hon förklarar att Greta stödjer en del ideella organisationer och att hon den senaste tiden har fått hjälp att hantera internationella pressförfrågningar.

Däremot menar hon att Greta inte har blivit betald och att ingen har planerat eller uppmuntrat henne att göra det hon gör.

Hälsning från Greta

Greta Thunberg har uppmärksammats för att hon suttit utanför riksdagen med en skylt som lyder "Skolstrejk för klimatet". Under 2018 blev hon rent av en världskändis, inte minst sedan hon höll ett tal under FN:s klimatkonferens i Katowice. Talet har blivit ett viralt klipp i sociala medier.

I sitt meddelande på Facebook, skickar Malena Ernman också med en hälsning från sin dotter:

”alla dom som framför kritik har en sak gemensamt och det är att dom inte förstår klimatkrisens fulla innebörd och gör man inte det så framstår ju det jag gör som helt obegripligt. Det hade jag självklart räknat med.”

Malena Ernman säger till GP att hon inte vill kommentera inlägget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.