Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skulptören och Majbon Johnny Boy Eriksson blev inspirerad av snön när han var ute och rastade hunden vid Klippan i veckan – och åstadkom en snöfigur med en högre konstnärlig halt än vanliga snögubbar.  Bild: Johnny Boy Eriksson
Skulptören och Majbon Johnny Boy Eriksson blev inspirerad av snön när han var ute och rastade hunden vid Klippan i veckan – och åstadkom en snöfigur med en högre konstnärlig halt än vanliga snögubbar. Bild: Johnny Boy Eriksson

Majornakonstnär bakom omtalat snöhuvud på Röda sten

Ett plågat ansikte i snö prydde Röda sten under veckan – innan blidvädret fick anletsdragen att smälta. Konstverket som blev uppmärksammat på sociala medier är gjort av skulptören och Majornabon, Johnny Boy Eriksson.
– Det var bara ett infall. Jag jobbar med tejp annars, det kan ta år att göra ett konstverk – det var skönt att byta material, säger konstnären.

Personer som promenerade vid Röda sten kunde konstatera att det kända röda landmärket vid Klippan hade begåvats med en snögubbe utöver det vanliga, efter det ymniga snöfallet. Ett plågat ansikte blickade upp mot skyn. Konstnären bakom snöskulpturen heter Johnny Boy Eriksson och jobbar normalt sett med ett helt annat material.

– Jag bor och har min studio i Majorna och var ute och gick med hunden. Och så tänkte jag: ”Jag gör ett konstverk här i den fina snön.”

– Det tog en halvtimme att göra färdigt ungefär. Jag jobbar med tejp annars, så snö är underbart lätt att jobba med.

LÄS MER: Efter covid: Mer digital kultur på landsbygden

Tejp?

– Ja, jag gör stora installationer med packtejp, jag har hållit på med det de senaste 10-11 åren.

Varför tejp?

– Det är ingen annan som jobbar på det sättet. Jag är nog ensam i världen om att jobba med just den tekniken. Det blir väldigt uppskattat. Men det tar otroligt lång tid att bygga upp konstverken – det kan ta flera år – så jag har inte utställningar särskilt ofta.

– Men jag gillar att jobba med material som är förgängliga, det är lite mitt tema. Det är som vi människor, vi försvinner till slut. Det är samma med tejpen.

LÄS MER: Snö – då kommer gubbarna fram i Göteborg

LÄS MER: ”We knit for peace” i Borås utmanar nedstängningen

Och snön smälter ju?

– Ja, det jag gjorde vid Röda sten har redan smält, jag gick förbi där igår.

Vad var det du ville gestalta?

– Jag tyckte att det plågade ansiktet passade bra symboliskt, det röda i stenen och den vita snön. Det passade bra med stenen och historien bakom med kriget och allt – back in the days.

– Och jag tyckte att det passade ihop med hur det senaste året har varit och hur människor mår.

LÄS MER: Recension: ”Bring back lost love” av Kemang Wa Lehulere på Göteborgs konsthall

Hade konstverket ett namn?

– Nej, du får hitta på något.

Disappearing man?

– Den var bra – dansken som försvann.

Har du fått blodad tand när det gäller snö?

– Jag blir lite sugen faktiskt. Det är folk som tycker att jag ska åka upp och jobba med ishotellet, uppe i Norrland.

– Men jag beger mig knappt utanför Majorna. Det är väldigt skönt här, jag har min studio, mitt hem och alla mina vänner här.

LÄS MER: Sanna Samuelsson blir GP:s nya idé- och kritikredaktör

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.