Älskar Göteborg. "Göteborg är fantastisk, jag vill inte bo någon annanstans", säger Magnus Hallberg, ny evenemangschef på Göteborg & Co.
Älskar Göteborg. "Göteborg är fantastisk, jag vill inte bo någon annanstans", säger Magnus Hallberg, ny evenemangschef på Göteborg & Co. Bild: Thomas Johansson

Magnus Hallberg vill att hela Göteborg ska vara en arena

Magnus Hallberg är mannen som ska få Göteborg att växa som evenemangsstad. Han ser många möjligheter till utveckling men passar på frågor om Truckstop Alaska och på den långsiktiga framtiden för Kulturkalaset.

ANNONS
|

Efter bara ett par dagar på det nya jobbet sträckte Magnus Hallberg ut sig in sin fulla, imponerande längd och förklarade för sina medarbetare att han inte är någon förvaltare av gamla vanor och rutiner. Den nye evenemangschefen på Göteborg & Co signalerade förändring.

Men när vi träffas på det spartanskt inredda kontoret i det kommunala bolagets lokaler i anslutning till Svenska mässan tycks det inte vara någon omedelbar revolution på gång.

Magnus Hallberg pratar snarare om att lära känna sina arbetskamrater, bygga externa relationer och förstå hur stället fungerar. Närmast kommer han från ett jobb på Stena Line. Det är en omedelbar omställning att nu verka i ett kommunalt bolag där uppdraget kommer från politikerna i fullmäktige. Beslutsvägarna är längre och på väggen sitter ett upptejpat A4 med en skiss över hur organisationen ser ut.

ANNONS

Hur påverkas ni av turbulensen kring hur det politiska styret i stan ska se ut?

– Hos Stena Line fanns det bara en gud, herr Olsson, och då blir det på sätt och vis lättare. Men jag upplever att det finns politisk enighet kring en hel del frågor som rör oss: att vi ska fördubbla besöksantalet förstås men även arenafrågan verkar kunna slajda in på ett hyfsat sätt.

Framförallt Demokraterna har ifrågasätt ert existensberättigande.

– De har sagt att de vill se över de kommunala bolagen, det gäller inte bara oss. Men jag tror att de kommer att ha en del annat att göra innan de har tid att fundera på oss. Jag hoppas innerligt att alla politiker och alla göteborgare tycker att det här med besöksnäring och evenemang är någonting positivt.

Att fördubbla antalet besökare till 2030 är ett högt ställt mål. Hur ser du på det?

– Det är kul att vi är offensiva, jag tycker om att spänna bågen. Det finns en enighet kring detta och kollar man på vad vi gjort de senaste femton åren vet vi att vi har kapacitet. Sedan krävs det konkreta insatser, som fler hotellrum. Men att staden växer och att allt fler, även stadsutvecklare och arkitekter, pratar destination, är positivt.

ANNONS

Så när det gäller infrastruktur är det inte bara hotellrum som krävs?

– Nej, staden behöver ta sitt utvecklingssprång och i det finns ju bostadsmarknadens alla utmaningar som en viktig del. Det vi kan göra härifrån är att bidra med ett positivt arbete och försöka locka hit så många besökare som möjligt.

– Vi har hjälp av att det finns en resetrend i världen och vi lockar ännu inte folk från alla marknader. Vi bearbetar bland annat Kina och Indien för att locka besökare hit.

Men trenden är ju att man vill minska på flygandet, hur påverkar den er?

– Flygmarknaden är intressant vilket märktes även i den svenska valrörelsen. Handlar det om att lägga skatt på flyget eller ska man hitta flygmedel som funkar? Jag kan se likheter med rederibranschen där jag varit i under fem år. Det tog lång tid, men när man väl vaknade hade man kraften att vidta en hel mängd miljömässiga insatser. Jag tror det kommer även i flygbranschen.

– Sedan har vi många människor i vårt närområde som kan ta sig hit med tåg eller båt. Oavsett var flygdiskussion tar vägen tror jag vi är bra placerade geografiskt och upplevelsemässigt med tillgång till både natur och cityliv.

ANNONS

Göteborg har ett ganska spretigt utbud av evenemang, ska vi hade det så eller bör man hitta en tydligare inriktning?

– Jag tycker vi ska ha ett brett utbud, jag älskar mångfalden i de evenemang vi har. Sedan kommer de riktigt stora idrottsmästerskapen bli svårare och svårare att knyta till sig. Det finns så mycket risktagande inblandat. Så vi behöver hitta nya evenemang där vi kan vara en uppstickare.

– Vi kan inte heller bara ha större sportevenemang eller konserter. Kanske ska man sänka trösklarna så att evenemangen inte är instängda på de stora arenorna utan flyttar ut till besökarna. När vi pratar med stadsarkitekter och utvecklare måste tanken på evenemang finnas med från början. Det behövs öppna ytor, inte bara bostäder.

Ridsports-EM var ju ett försök att flytta ut evenemang på stan. Det blev en stor ekonomisk motgång med en rejäl baksmälla.

– Jag har inte varit här så lång tid och har inte så bra kännedom om ridsports-EM. Jag har läst rapporten och dragit mina privata slutsatser. Det var ett komplext evenemang, men jag gillar att man delvis försökte genomföra det på stan. Sådant vill jag se mer av. Sedan måste det finnas ekonomisk bäring. Vi kommer behöva fundera mycket på vem som ska stå som arrangör och var de ekonomiska riskerna ska tas.

ANNONS

Hur ser du på evenemang som ett verktyg för integration och socialt arbete?

– Evenemang är en jättebra väg att få folk att träffas och en bra plattform för integration, så är det.

Vill du flytta evenemang utanför stadskärnan?

– Ja, vissa av dem absolut. Gothia cup, Partille cup och Basketfestivalen är bra exempel på det, de finns ju redan över hela stan.

Ullevi är en arena som är ständigt ifrågasatt, hur är din relation till Ullevi?

– Det är en fantastisk konsertarena. Jag har haft många bra konsertupplevelser där, jag är ett svårt Bruce Springsteen-fan. Pratar vi arenor är jag positiv till att utveckla alternativ till Scandinavium och Lisebergshallen. Utmaningen är att vi behöver en mångfald av arenor. Jag hoppas på en fortsatt positiv inställning från politikerna och att vi kan få till en blocköverskridande lösning.

Vad ser du mer för möjliga nya platser för evenemang?

– Vi letar ständigt nya arenor och tittar på bland annat Skatås och Lindholmen, där finns intressanta befintliga ytor. Även i nya Karlastaden vill vi ha möjlighet till evenemang.

När det gäller området vid Karlastaden har det varit turbulens kring den lilla klubben Truckstop Alaska. Det finns röster som menar att ni gärna visar upp det alternativa klubblivet, men samtidigt vill städa undan det.

ANNONS

– Jag måste erkänna att jag inte är påläst i det och kan inte uttala mig. Men vi måste kunna supporta såväl små som stora aktörer. Det gäller både musik- och idrottslivet.

Kulturkalasets budgets har bantats och framtiden efter 2019 känns osäker. Vilken är din inställning?

– Jag tycker det var ett fantastiskt evenemang i somras, det var mycket glädje och människor från hela stan möttes. Men det är ingen hemlighet att det förs en diskussion här och i vår styrelse om hur framtiden för kalaset. Vi får se var det tar vägen på längre sikt.

När Nancy Ajram skulle uppträda på Götaplatsen tog regnbågsdekorationerna bort från scenen. Hur upplevde du det och hur ska staden hantera en sådan händelse?

– Det var olyckligt att det skedde, men det hanterades ändå bra från vår sida. I framtiden måste vi bli bättre på att se över vilka avtal vi skriver och hur de kan påverkas när de blir en del av ett större sammanhang.

Alla stora evenemang är utsatta på olika mer eller mindre allvarliga vis. Under bokmässan i fjol hade vi nazistdemonstrationer och terrorhot finns förstås också i medvetandet. Hur ser du på det?

– Säkerhetsfrågan finns med oss hela tiden, vi lägger en hel del tid på att ha en bra krisorganisation. Det handlar om att vara väl förberedda och vi måste hela tiden utveckla oss på den biten. Men vi får aldrig låta de här krafterna hindra oss från att genomföra de evenemang vi vill ha, säger Magnus Hallberg.

ANNONS

Som så ofta när man sitter i en lite längre intervju blir det lite småprat när bandspelaren stängts av. Vi tar hissen upp till en balkong för fotografering med Scandinavium och Ullevi som fond. Magnus Hallberg pratar Springsteen, "min fru har sagt att jag inte får snacka för mycket om honom, att det blir gubbigt. Men han är ju så bra".

Basketen kommer också upp och med den engagemanget i föreningslivet. Magnus är både ordförande och ungdomstränare i Högsbo basket. Han håller dessutom själv fortfarande igång med korgboll för veteraner.

– Att jag tränar 25 fjortonåringar i basket är fantastiskt givande och något som påverkar även mitt övriga ledarskap. Ett vitalt föreningsliv är jätteviktigt för en stad som Göteborg. Jag tar med mig mina värderingar därifrån när det handlar om gemenskap, samarbete, integration men också lusten att tävla.

FAKTA: Magnus Hallberg

Ålder: 1969 på Hisingen, uppvuxen i Askim

Familj: Fru och tre söner.

Bor: Ekebäck. "Jag har flaxat runt en del i Stockholm, Halmstad och Schweiz. Vi har haft tankar på att dra till Asien eller USA, men kommit fram till att vi trivs bäst i Göteborg."

Bakgrund: Har jobbat hos Scandic Hotels och Stena Line och har tidigare i rollen som ordförande i Storhotellgruppen suttit i styrelsen för Göteborg & Co.

Lyssnar på: Rocken ligger varmt om hjärtat. Upplever gärna musik live.

Tittar på: Idrott och amerikanska sitcoms.

Läser: Senast två Fredrik Backman-böcker.

Gör en ledig dag: Är jag inte i baskethallen tar jag hand om huset, umgås med familj och vänner.

Senast besökta evenemang: Way out West, Thåström var fantastisk när det var alldeles mörkt och regnet kom.

Drömartist på Ullevi: Ett återförenat Swedish house mafia hade varit häftigt.

FAKTA: Göteborg & Co

Göteborg & Co ingår tillsammans med Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater i klustret Turism, Kultur & Evenemang.

Göteborg & Co ägs av Göteborgs Stad via Göteborg Stadshus AB. Bolagets uppdrag är att i bred samverkan marknadsföra och medverka i utvecklingen av Göteborg som turist-, evenemangs-, och mötesstad.

Göteborg & Co:s styrande dokument utgörs av kommunfullmäktiges budget, anvisningar och direktiv samt mål- och inriktningsdokument.

Källa: goteborgco.se/

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS