Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det enda man egentligen vet är att en stor rad bilar stuckits i brand ungefär samtidigt av svartklädda ungdomar, tycker Björn Werner, GP:s kulturchef. Bild: Inge Henrikson, Jenny Ingemarsson
Det enda man egentligen vet är att en stor rad bilar stuckits i brand ungefär samtidigt av svartklädda ungdomar, tycker Björn Werner, GP:s kulturchef. Bild: Inge Henrikson, Jenny Ingemarsson

Björn Werner: Magkänslan härskar överallt

GP:s kulturchef Björn Werner tycker att konspirationsteorierna kring bilbränderna är ett problem: "Frågan är om inte vi är lika goda kålsupande konspirationsteoretiker allihop".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Förra veckan plockades högerkonspirationssajten Infowars ned från en stor mängd sociala medier. Efter att dess grundare Alex Jones förnekat att skolskjutningen på lågstadieskolan Sandy Hooks alls ägt rum blev det för mycket för de stora jättarna. Någon måtta fick det slutligen alltså vara.

LÄS MER: Nedsläckningen av Infowars stoppar inte etablissemangskritik

Debatten därefter har framförallt kretsat kring om det var rätt av Facebook och Google att göra detta eller inte. Ska högerextrema virrpannor få sprida sitt populistiska gift och dränka alla sansade röster? Jag har själv lutat nekande i den frågan – fördummandet av debatten är ett genuint problem. Men efter dagens ohämmade konspirationsupplopp på sociala medier kring bilbränderna i Göteborg ställer jag mig undrande var en sån gräns ska gå. För frågan är om inte vi är lika goda kålsupande konspirationsteoretiker allihop, oavsett vilket åsiktsspektra vi sluter oss till. Magkänslan härskar överallt.

Tänk till, tyst, för dig själv.

Det enda man egentligen vet är att en stor rad bilar stuckits i brand ungefär samtidigt av svartklädda ungdomar. Det är i skrivande stund all information som finns att tillgå. Trots det sprids statusuppdateringar och tweets på variationer av temat: ”Det kan ju inte vara en slump att det är fyra veckor till valet. Tänk till.” i en rasande fart.

Exakt vad som man ska tänka till kring varierar lite. Det är ju nämligen fullt möjligt för personer både med och utan politisk agenda i samtliga åldrar att genom det koordinerande verktyget "internet" bestämma att man ska göra en sak vid en viss tid. Är det kanske nazister eller Sverigedemokrater som vill piska upp invandringsfientliga stämningar? Eller ryssen? Eller rentav vänsterpartister som vill få oss att tänka att Sverigedemokraterna gjort detta för att dra deras namn i smutsen?

Ingen vet. Ingen kan veta, utom möjligen polisen. Och just därför bör vi också dra oss från att fundera kring det. Eftersom funderingarna snabbt piskas upp till stämningar, som i sin tur riskerar att kantra hela debatten in i slukhål som är svåra att ta sig upp ur. För precis som Alex Jones, från sin mycket grövre horisont, fördummar det offentliga samtalet med sina konspirationsteorier är också en konspirerande tweet eller en statusuppdatering med en magkänslebaserad uppmaning om att ”tänka till” grus i maskineriet som inte leder oss en sekund närmare sanningen bakom det som har hänt.

Avstå då hellre. Och tänk till, tyst, för dig själv.