Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Magikern Pontus Lindman vann ”Talang” - till Göteborg i höst

Pontus Lindman tog hem segern i TV4-programmet ”Talang” med ett nummer där han bryter sig ut ur en låst vattentank.
– Jag var nära att drunkna som barn, så det är klart det blir panikkänslor när jag är fast under vatten, berättar utbrytarkungen.

Efter att klockan tickat lite över de två minuter som dalmasen och magikern Pontus Lindman, 27, satt som smärtgräns lyckades han till slut få upp hänglåset, trycka undan locket och befria sig själv ur vattentanken.

Juryn drog häftigt efter andan och det var nog aldrig riktigt något snack om att det var Pontus som skulle ta hem vinsten, och den halva miljonen, i årets upplaga av ”Talang” i TV4.

– Det är helt fantastiskt, helt ogreppbart. Jag har nog inte fattat det än, säger Pontus Lindman när GP får tag på honom på lördagsförmiddagen efter vinsten.

Deltagit i ”Britain’s got talent”.

Pontus Lindman har varit verksam som magiker i flera år och tidigare deltagit i bland annat ”Britain’s got talent”. Som han förklarade för ”Talang”-tittarna är målet med hans föreställningar att få till en personlig berättelse där magi, utbrytarshow och tankeläsning blandas för mest möjliga effekt.

– Det visuellt på olika sätt, förhoppningen är att kunna beröra publiken, säger han.

Att låta sig låsas in i en genomskinlig vattentank är ett nummer som Pontus Lindman jobbat på sedan flera år tillbaka. Bakgrunden är att Pontus som barn var nära att omkomma i en drunkningsolycka.

– Numret har varit ett sätt för mig att utforska och bearbeta det som hände och även om publiken inte har samma erfarenheter kan nog alla föreställa sig känslan av att sitta fast under vatten. Det är väl därför utbrytarkungar alltid har fascinerat människor, säger Pontus Lindman.

Är du rädd när du är i vattentanken?

– Ja, absolut. Det är en sak att öva på att hålla andan länge under ytan, men när locket sätts på kommer panikkänslorna. Det kräver disciplin och pannben för att hantera det.

Har det gått fel någon gång?

– Flera gånger, vi har övat massor och då har det hänt olika saker. En risk är att man använder samma lås för länge. En gång kärvade det ihop totalt eftersom det rostat inifrån. Då fick min lillebror, som är med som assistent, sticka ned en avskuren vattenslang som jag kunde andas genom, berättar Pontus Lindman.

Pontus Lindman, som började uppträda som tolvåring på festivalen Peace & Love i Borlänge, har uppträtt runtom i världen och har senare synts på bland annat Bråvallafestivalen och i ”Musikhjälpen”. Vinsten i ”Talang” triggar honom att fortsätta fokusera på hemmaplan.

– Vinstpengarna går rakt in i mina kommande produktioner. Vi håller på att sätta ihop en ny föreställning som heter ”Moments” och ska turnera i höst. Då kommer vi garanterat till Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Bianca Ingrosso: Jag skämdes för mig själv

LÄS OCKSÅ: Nytt på Netflix, HBO, Viaplay och SVT – vecka 10

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.