Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prisas. Mads Mikkelsen kommer till Göteborgs filmfestival för att ta emot 2019 års Nordiska hederspris. Bilden är tagen på filmfestivalen i Venedig den tredje september,  dit han reste med regissören Julian Scnabel och nya filmen At Eternity's Gate.  Bild: Cinzia Camela
Prisas. Mads Mikkelsen kommer till Göteborgs filmfestival för att ta emot 2019 års Nordiska hederspris. Bilden är tagen på filmfestivalen i Venedig den tredje september, dit han reste med regissören Julian Scnabel och nya filmen At Eternity's Gate. Bild: Cinzia Camela

Mads Mikkelsen prisas på Göteborgs filmfestival

Danska storstjärnan Mads Mikkelsen blir den som får ta emot 2019 års nordiska hederspris, Nordic Honorary Dragon Award, på filmfestivalen i Göteborg.

Den 31 januari kommer Mads Mikkelsen till Göteborg och filmfestivalen för att ta emot det Nordiska hederspriset, och berätta om sin framgångsrika karriär under en Master class. Filmstjärnan slog igenom stort i Pusher (1996) och är numera en av Danmarks främsta skådespelare, flitigt och anlitad också internationellt.

– Det känns fantastiskt. Jag växte upp med alla svenska barnprogram och fantastiska svenska filmer. Då hade jag inga som helst drömmar om att bli skådespelare. Så att nu få ett nordiskt hederspris från filmfestivalen i Göteborg känns surrealistiskt. Göteborg Film Festival var den första filmfestivalen jag besökte. Vi var där med Blinkande lyktor och det var en väldigt fin upplevelse, hälsar han till GP via festivalen.

Dansade balett i Mölndal

Det alla inte vet är att den danska filmstjärnan också gick på Balettakademin i Mölndal, och under den perioden också bodde i Göteborg. Så han har en djup personlig relation till staden dit han i januari återvänder för att prisas.

LÄS MER: "Roligt men lite tufft"

I början av 2000-talet profilerade sig Mads Mikkelsen i uppskattade danska filmer som Blinkande lyktor, Älskar dig för evigt och De gröna slaktarna. Han varvar gärna storfilmer som Casino Royale, Rogue One eller Doctor Strange med roller i mer småskaliga, konstnärliga, produktioner.

2012 vann Mads Mikkelsen också skådespelarpriset på Cannes filmfestival för sin insats i Thomas Vinterbergs film Jakten, där han spelar en man som på felaktiga grunder anklagas för pedofili.

Mikkelsens filmer visas

Just nu är han aktuell som präst i Julian Schnabels filmbiografi At eternety's gate som berättar om konstnären Vincent van Goghs år i Frankrike. I storfilmen, som i höst hade världspremiär på Venedig filmfestival, syns Willem Dafoe som van Gogh och Oscar Isaac i rollen som Paul Gauguin.

Mads Mikkelsen spelar inom kort också huvudrollen som överlevare, strandad på Arktis efter en flygplanskrasch, i Joe Pennas nya drama.

Båda filmerna får svensk smygpremiär under Göteborgs filmfestival. Där visas också en retrospektiv med alla Mads Mikkelsens filmer.

– Genom sin magnetiska utstrålning och förtätade närvaro förkroppsligar Mads Mikkelsen den samtida danska filmen, kommenterar Jonas Holmberg. filmfestivalens konstnärlige ledare, och fortsätter:

– Spänningen mellan brutalitet och sårbarhet gör honom till en av de där skådespelarna som du bara inte kan sluta titta på.

LÄS MER: Hack i häl på Alicia Vikander

Tidigare års mottagare av Nordic Honorary Dragon Award:

2018: Alicia Vikander

2017: Lone Scherfig

2016: Susanne Bier

2015: Liv Ullmann

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.