Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mörk historia av en lovande debutant

Recension: Durim Bekteshis täta, hårdkokta prosa påminner om Hemingway, skriver Johan Werkmäster om Kriget, en spännande debut.

Durim Bekteshi är född (1984) och uppvuxen i Skövde, numera bosatt i Stockholm.  Föräldrarna kom till Sverige från Kosovo som politiska flyktingar. Hans debutroman utspelas huvudsakligen i det forna Jugoslavien under Kosovokriget i slutet av 1990-talet. Men de grymma skeenden som skildras genom en ung kosovoalbans ögon kunde ha ägt rum i snart sagt vilket krig som helst. Det finns en tidlös, stundtals nästan arkaisk atmosfär i denna mörka historia om våld, övergrepp, flykt och överlevnad.

Den namnlöse berättaren har anslutit sig till ett gerillaförband som splittras efter en strid med serbisk militär. Kvar blir en grupp på nio män som vilset irrar omkring i krigsdrabbade bergstrakter i hopp om att kunna göra en hedervärd insats. Men stämningen blir allt mer uppgiven: ”Vi var trötta på det meningslösa, på att gå och gå, på att alltid komma för sent, vart vi än kom”. Byarna de ska försvara är redan plundrade, kvinnorna våldtagna, männen mördade. Inget finns kvar att kämpa för.

Snart uppstår svåra konflikter inom gruppen. I brist på synliga och närvarande yttre fiender vänder de sig mot varandra. Det mänskliga rinner av dem och de förvandlas till djur vars enda mål är att överleva.

Bekteshis täta, hårdkokta prosa påminner om Hemingway, ibland också om svenska fyrtiotalister som Thorsten Jonsson och Olov Jonasson. Svartsynen är nästan total, våldet ständigt närvarande. Visserligen sägs det vid ett tillfälle att ”ur askan skulle en ny ordning uppstå”, men huruvida den är att föredra lämnas öppet.

Kriget är en spännande debut. Inte bara romanen i sig – här finns ett andfått driv som envist motar läsaren framåt – utan också för att den ger en föraning om Durim Bekteshis fortsatta författarskap. Det ter sig onekligen lovande. Jag ser fram mot att följa det – men gärna med några ljusa gryningsstråk insprängda i denna mörknande samtida värld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.