Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Många ville ta avsked av Sara Danius

Många sökte sig till Storkyrkan i Stockholm för ett sista farväl av Sara Danius, som begravdes på fredagen. I sitt griftetal lyfte ärkebiskop Antje Jackelén fram Danius kärlek till ord och bildning.

Författaren, litteraturforskaren och den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien Sara Danius avled natten mot den 12 oktober efter en längre tids cancersjukdom. Hon blev 57 år.

Fredagens begravningsgudstjänst i Storkyrkan var välbesökt och inleddes med tonerna av Frédéric Chopins "Sorgmarsch". Begravningen var öppen för allmänheten, men familjen hade bett att media inte skulle filma eller ta bilder i eller vid kyrkan. Efter akten hölls en minnesstund för familj och vänner.

Efter talet valde många i den nästan fullsatta kyrkan att gå fram och ta avsked, rapporterar TT. Bland de som tagit sig till kyrkan syntes bland andra akademiledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund, författaren och före detta akademiledamoten Sara Stridsberg, skådespelaren Marie Göranzon, författaren Agneta Pleijel och bokförläggaren Eva Bonnier.

Ärkebiskopen: Sällsynt styrka och lyskraft

Före sin död hade Sara Danius själv framfört önskemål om att ärkebiskop Antje Jackelén skulle hålla i gudstjänsten. Så blev det också.

I sitt griftetal lyfte Antje Jackelén fram Sara Danius kärlek till ord och bildning och förmåga att röra sig obesvärat mellan högt och lågt, skriver DN.

– Sara fick möjligheter och utmaningar i livet utöver det vanliga. Och hon tog dem. Hon erövrade en självklarhet i allt – och berörde. Sällsynt styrka och lyskraft, stilistisk och intellektuell glans, modig beslutsamhet, hög integritet – sådana är beskrivningarna av Sara som vi har hört och läst, särskilt nu efter hennes död, sade ärkebiskopen i sitt tal.

LÄS MER: Författaren och forskaren Sara Danius är död

LÄS MER: Antje Jackelén håller i Danius begravning

Sara Danius mamma: Tidvis olidlig behandling

Efter Sara Danius bortgång strömmade kondoleanserna in. I ett inlägg på Facebook tackade hennes mamma, författaren Anna Wahlgren, för stödet och lovorden.

Hon skrev också om dotterns styrka och att hon genomgick behandling mot sjukdomen parallellt med arbetet i Svenska Akademien.

"Under hela sitt makalösa arbete för och representation av Svenska Akademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständig sekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av det visade hon ingenting utåt", skrev Wahlgren i inlägget.

LÄS MER: Sara Danius mamma: Hon visade inget utåt

LÄS MER: Ulrika Knutson: Sara Danius var litteraturprofessorn som blev folkkär

"Gesten, ögat, dräkten, ja, hela festen"

GP:s Ulrika Knutson beskriver i sin minnestext hur Sara Danius drevs av mod och pliktkänsla, men också ett spirituellt och lustfyllt artisteri, inte minst i sitt användande av mode i offentligheten.

"Hon visste att retorik inte bara skapas med ord och tunga – flera sinnen och aktörer måste till: gesten, ögat, dräkten, ja, hela festen. När Sara Danius uppträdde i den ena fantastiska kreationen efter den andra, signerade Pär Engsheden, koreograferade hon retorik. Hennes klänningar var inte bara vackra och kaxiga, de bar också på kulturhistoria och ironi", skriver Knutson i minnesordet.

Sara Danius, 1962-2019

Var essäist, litteraturkritiker och professor först i estetik vid Södertörns högskola och sedan 2013 i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Vid sidan av sin forskning skrev hon populärvetenskapliga essäer om litteratur, bland annat essäsamlingen "Husmoderns död och andra texter".

Blev 2013 invald i Svenska Akademien och var mellan 2015 och april 2018 dess första och hittills enda kvinnliga ständiga sekreterare. I februari 2019 lämnade hon Svenska Akademien som en följd av konflikterna kring den så kallade kulturprofilen. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.