Målet är fortfarande att bevara Dansen, skriver representanter från Akademiska Hus och GU.
Målet är fortfarande att bevara Dansen, skriver representanter från Akademiska Hus och GU. Bild: Anders Ylander

Kulturdebatt: Målsättningen är fortsatt att bevara Dansen

I GP 19/1 påstår Gun Lund att informationen kring rivningen av Kjellbergska har varit ofullständig och saknat transparens. Det stämmer inte. Alla nödvändiga handlingar har varit offentliga och tillgängliga, skriver representanter från Akademiska Hus och Göteborgs universitet i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I GP 19 januari lyfter Gun Lund en rad olika frågor och påståenden om den nya byggnaden för Konstnärliga fakulteten och konstverket Dansen, som vi från Akademiska Hus och Göteborgs universitet vill bemöta.

Vad gäller konstverket Dansen så pågår arbetet fortsatt med att nå en lösning och vår gemensamma målsättning är precis som tidigare att målningen ska kunna bevaras. Akademiska Hus har haft en konservator på plats som bistår med expertis kring hur verket ska kunna demonteras och förslag på alternativa placeringar har tagits fram. Så fort det finns mer information att ge så kommer vi att göra det.

ANNONS

Vi förstår att rivningen av Kjellbergska väcker känslor. Att riva en byggnad är aldrig ett förstahandsval och byggnadens kulturhistoriska värde gör beslutet än mer komplicerat och inget vi tar lätt på. Beslutet, som fattats av Akademiska Hus, har föregåtts av hållbarhetsmässiga, byggnadstekniska och ekonomiska utredningar samt av analyser avseende vilka lokalbehov som verksamheten har, om det är möjligt att lösa dessa inom befintligt bestånd eller om det finns andra alternativ som inte innebär rivning. Vad gäller planeringen av den nya byggnaden så har alla nödvändiga handlingar varit offentliga och tillgängliga i enlighet med den demokratiska processen för hur detaljplaner och bygglov antas. Gun Lunds påstående om att informationen om den nya byggnaden skulle ha varit ”ofullständig” och ”saknat transparens” är därmed obefogat.

Vi förstår att rivningen av Kjellbergska väcker känslor.

Vad gäller danskonsten så har den en självklar plats vid Göteborgs universitet. Konstnärliga fakulteten erbjuder Sveriges enda högskoleutbildning i musikal och sedan 2016 även en ämneslärarutbildning med dansinriktning. Utöver det så har universitetet, i samverkan med Västra Götalandsregionen och Göteborgsoperan, tagit fram ett förslag om ett Konstnärligt masterprogram i koreografi, bland annat av just de anledningar som Gun Lund lyfter. I samband med detta är Göteborgs universitet åter i färd med att äska om ett utökat uppdrag och anslag inom utbildningsområdet dans hos utbildningsdepartementet. Vi har under lång tid försökt få uppdrag från regeringen för att tillsammans med Västra Götalandsregionen utveckla dansområdet i Västsverige. Ambitionen är att dansscener, konstnärlig dansutbildning och danspedagogisk utbildning får en produktionsmiljö att samlas kring och en sammanhållen och välutvecklad infrastruktur. I fakultetens nya hus bygger vi nya danssalar där undervisning och utveckling av danskonsten kommer att fortsätta.

ANNONS

Vi är övertygade om att det nya huset som uppförs på platsen kommer att skapa nya och viktiga värden inte bara för Konstnärliga fakulteten och Göteborgs universitet, utan också för kunskapsstaden Göteborg och dansen som konstform.

Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef Akademiska Hus

Henric Benesch, tf dekan, Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet

Petra Frank, prefekt Högskolan för scen och musik, Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Vad händer med ”Dansen”?

LÄS MER:Vilja saknas till att rädda ”Dansen”

LÄS MER:Nu förvandlas Götaplatsen – här är allt som ska hända

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS