Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Målningen av Barken Viking pausas

Den nuvarande kylan gör att renoveringen av det gamla fartyget har stött på patrull, det rapporterar P4 Göteborg.
– De färgerna vi använder brukar gå att använda på vintern normalt men nu har det blivit extremt kallt, säger Karin Lottkärr, projektledare för renoveringen.

Det 115 år gamla skeppet flyttades till Falkenberg i januari för reparation. Men nu har målningen pausats tillfälligt. Bottenfärgen som man målar med tål nämligen inte kallare temperaturer än -10.

– När båten låg i dockan gick temperaturen ner för mycket för att vi ska kunna måla själva skrovet. Det gick ju väldigt fort att måla masterna, men då hade vi en ställning runt som vi täckte in och värmde upp invändigt. Så det rullade på och masterna är klara. Det är bara det att skovet är så pass stort att det inte går att täcka in, säger Karin Lottkärr, projektledare för renoveringen på Higab.

– De färger vi använder är ganska tåliga och går normalt att använda på vintern men nu har det blivit extremt kallt och då vill vi inte fresta på.

LÄS MER: Efter 70 år i stan – Barken Viking har lämnat Göteborg

Medan man inväntar mildare väder passar man på att göra andra småjobb invändigt och på däck, som att slipa rost och måla plåtdetaljer. Det stora fartyget har flyttats från dockan till en kaj på Falkvarv, för att lämna plats åt en annan båt som ska repareras. Higab hoppas på att Barken Viking ska kunna komma upp i dockan igen om ungefär en och en halv vecka, då den andra båten beräknas vara klar.

– Barken Viking tas ju bara upp vart tionde år, så då gäller det att få ett bra resultat, det går inte att göra om det. Då är det lika bra att vänta tills det blir bättre temperaturer, och det verkar det ju bli på måndag, säger Karin Lottkärr.

Hotellbåten Barken Viking har tidigare legat vid Lilla Bommen men när det var dags för reparation fick den bogseras till Falkenberg och lämna Göteborg för första gången på 70 år. Tidigare har såhär omfattande underhållsarbete skett på andra sidan älven på Cityvarvet, men det lades ner 2015. Mindre renoveringar har de senaste åren gjorts på Gotenius varv en knapp kilometer uppströms, men deras docka är för liten för Barken Viking och nya Hisingsbron har dessutom gjort det omöjligt för båten att ta sig dit.

LÄS MER: Barken Viking renoveras i Falkenberg – i stället för en kilometer bort

LÄS MER: Nu börjar Barken Vikings resa mot Falkenberg

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.