Utställningen visas på Elite Park Avenue Hotel på Avenyn. Bilden till höger i samband med att utställningen var planerad i Göteborg 2016, men då i en annan lokal och under namnet "Real human bodies".
Utställningen visas på Elite Park Avenue Hotel på Avenyn. Bilden till höger i samband med att utställningen var planerad i Göteborg 2016, men då i en annan lokal och under namnet "Real human bodies". Bild: Elite Park Avenue Hotel/GP

Mänskliga likdelar ställs ut – i centrala Göteborg

I januari kommer 250 likdelar från människor ställas ut på hotellet Elite Park Avenue Hotel på Avenyn. Men utställningen med konserverade människokroppar är omgärdad av mystik och kontroverser. Tidigare planerade utställningar har av oklara anledningar ställts in med kort varsel, och kritiken kommer från flera håll.

ANNONS

Med start 2 januari kommer hugade få möjligheten att se autentiska likdelar på ett av Göteborgs mer fashionabla hotell – Elite Park Avenue på Avenyn, vilket GT var först med att rapportera.

Enligt beskrivningen i Facebookeventet baseras utställningen på en vetenskaplig samling av "250 didaktiskt värdefulla anatomiska utställningar, bestående av konserverade mänskliga kroppar, skelett, lemmar, organ, organblock och funktionssimulatorer."

Arrangören skriver också att samtliga kroppar donerats frivilligt för vetenskapens utveckling. Trots det är utställningar som denna kontroversiella. Frågan om de bryter mot griftefriden har dykt upp. Kritiker har också tagit upp den frågan huruvida det är etiskt försvarbart att ställa ut döda människor. Och även om kropparna donerats frivilligt till vetenskapen: var går gränsen mellan vetenskap och underhållning?

ANNONS

LÄS MER: Mystiska likdelar ställs inte ut

"Kan vara olämpligt"

– Generellt sett när någon avlidit, så visar vi vördnad för de efterlevande. Om då någon har donerat sin kropp kanske inte hans hustru har gått med på det. Det kan fortfarande vara olämpligt att inte ge omgivningen möjligheten att sörja på sitt sätt, sa Mats Johansson, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet, till TT 2016, i samband med att utställningen då var planerad att visas i Göteborg.

GP har utan framgång sökt hotellchefen Camilla Nyman, men hon säger till GT:

– Det är exakt den typen av kontrollfrågor som vi ställt, att det här hanteras på rätt sätt och donerats på frivillig basis. Om det skulle vara på något annat sätt ligger det utanför vår kontroll, men vi har varit väldigt noga med att se till att det sköts korrekt, säger hon till tidningen.

Camilla Nyman är hotelldirektör för Elite Park Avenue Hotel, där utställningen kommer visas. Arkivbild.
Camilla Nyman är hotelldirektör för Elite Park Avenue Hotel, där utställningen kommer visas. Arkivbild. Bild: Anders Hofgren

Tidigare ställts in

Utställningen, som turnerat runt i Europa de senaste åren, har kantats av problem, och viss mystik. Personen bakom utställningen har systematiskt varit svårkontaktbar, och tidigare planerade utställningar i Göteborg och Sverige har flera gånger ställts in med kort varsel, och av oklara anledningar.

Redan 2016 skulle utställningen "Real human bodies", som den då hette, ställas ut i Göteborg. Men ställdes då in i sista stund då utställaren inte betalat för sin bokning. Även den planerade utställningen i Borås ställdes in. I september 2019 skulle utställningen visas i Mölndal, men även den ställdes av oklara anledningar med kort varsel.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS