Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emelie Novotny har ridit sen hon var åtta år. Vänd rätt upp är hennes debutbok. Bild: Stefan Tell
Emelie Novotny har ridit sen hon var åtta år. Vänd rätt upp är hennes debutbok. Bild: Stefan Tell

Lust och olust i stallet

Emelie Novotnys debutroman är en giftig brygd av makt, sex, klass och kön. Ingrid Bosseldal läser en ovanlig mix av hårt stallslit och ungdomlig erotik.

Debutanten Emelie Novotnys ungdomsroman Vänd rätt upp bjuder på en (litterärt sett) ovanlig mix av hårt stallslit och pockande sexualitet. Blickar spelar. Tungspetsar anas. Flickshorts är korta och tajta och den satsande dressyrryttaren Fredriks skrev drar hästskötaren Ylvas blickar till sig när han anländer till stallet iklädd vita ridbyxor, stövlar och sporrar. Det är som om erotiken lurar bakom varje boxdörr. Och även om Emelie Novotny kan stanna till och låta Ylva tänka något lagom spydigt när Fredrik blir allt för paternalisk, och även om en del av den åtrå som skildras nog ska tolkas som genuin och jämbördig, så har jag problem med framför allt skildringen av denna Fredrik. Visst, han får flickor att brinna, men han håller också för en mun när det behövs och kan gärna dra in både Ylva och kollegan Nicole i sin famn samtidigt, som vore de små flickor och han deras kåta morfar.

LÄS MER: Ungdomsskildring med exakt tonträff

En försommar när Robert Barkman och Daniel Velascos SR-dokumentär Hästgården, i fem delar, så oefterhärmligt gestaltat hur makt, sex och lögner i stallmiljö, på 1990-talet tillintetgjorde en grupp barn som vågade larma om stallägarens sexuella övergrepp (trots att de visste att de därmed skulle förlora det de värdesatte högt: gemenskapen, nåden att få rida någon av de bästa hästarna, känslan av att vara utvald), är det svårt att inte vrida sig inför Novotnys brygd av makt, sex, klass och kön. Ibland bedrövat. Ibland bara besvärat. Hon är helt klart något på spåren, men stannar någonstans i skogsbrynet. Den professionella ryttarvärlden kostar obegripligt mycket pengar och tid och lever högt på duktiga, lydiga stallflickor som älskar hästar och kan tänka sig att jobba nästan dygnet runt för ett uppskattande ord och möjligheten att ibland få skritta de finaste hästarna uppsuttet.

LÄS MER: Uppgörelse med kulturpapporna

Ylva är hästskötare. Nicole en stigande dressyrstjärna. De har precis gått ut gymnasiet. Där Ylva drömmer om att få vara just det, hästskötare (något mer är otänkbart), vill Nicole något helt annat. Hennes föräldrar har pengar, hennes mamma kräver framgång. Nicole har svårt att värja sig. Som i tyst protest tänjer hon på varje gräns: kör bil utan körkort, rider vårdslöst och publicerar bilder på sin blogg som kan få både Ylva och henne själv utkastade ur stallet.

Novotny avstår från att putsa på sina karaktärer. De är sammansatta, om än inte djupa, och befriade från hjälteglorior. Jag märker att jag läser med stigande engagemang, och till slut, nästan så där som jag läste ponnyböcker i barndomen.

Film

Emelie Novotny

Vänd rätt upp

Bonnier Carlsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.