Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Lundvik nervös inför repet

John Lundvik är en rutinerad låtskrivare men har aldrig tävlat i Melodifestivalen som artist. Nu står han där själv, längst fram i strålkastarljuset. – Det är en helt annan sak. Mycket mer nervöst.

John Lundvik är van vid Melodifestivalen. Så van man nu kan bli av att skriva låtar åt bland andra Anton Ewald och Sanna Nielsen. Men att sitta själv vid flygeln, tajma blicken med kameran och sjunga inför landets alla Mellojournalister, som han gjorde precis innan SVT hade sin presskonferens med artisterna, det är något helt annat

– Ja, verkligen! Jag var helt livrädd innan jag skulle gå på. Tidigare har jag repat själv, och det har ju gått bra, men nu satt det fullt med reportrar här och lyssnade. Jag har ju ingen att luta mig emot, ingen backup av dansare, inga bomber och granater. Det är jag, rösten och mitt piano. Inget mer. Och det är ju mycket som står på spel.

Är det roligare att stå på scen än att vara vid sidan av?

– Äsch, jag vet inte, men det känns mer i hjärtat. Så är det absolut. Nu har jag inget att gömma mig bakom, allt står och faller med mig.

Varför har du inga dansare, eller i alla fall en rökmaskin, på scen?

– Därför att jag vill visa upp en så äkta bild av mig som möjligt, och min låt My turn handlar verkligen om en del av mig. Om den jag är.

Vem är John Lundvik då?

– Jag är en hårt arbetande kille som fått chansen att göra många olika saker inom musikbranschen, men oftast som låtskrivare. Nu får jag stå längst fram som artist, och det är just det som My turn handlar om, att våga ta det där steget.

Den pampiga pianoballaden som John Lundvik tävlar med på Melodifestivalen på lördag har han skrivit ihop med Jonas Thander och Anna-Klara Folin, och det är ingen slump att John Lundvik inleder sittandes vid en flygel.

– Det är mitt instrument, jag älskar att spela piano. Och jag spelar verkligen nu också, men det kommer inte att höras något då musiken är förinspelad och inte går ut live.

Vad har varit mest överraskande med Melodifestivalen hittills?

– Att det är så himla många människor inblandade! Det är smink, kostym, ljud, ljus, kameror, till och med kostrådgivare som har synpunkter på allt, allt allt.

Jobbigt?

– Roligt! Och det vill ju precis samma sak som jag, att det ska bli så bra som möjligt på lördag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.