Lugn Way Out West-helg hittills för polisen

Fem omhändertaganden för fylla, ett sexuellt ofredande och ett tjugotal narkotikabrott är facit efter att en publik motsvarande befolkningen i en medelstor svensk stad spenderat två dagar i Slottsskogen.
– Det har varit extremt lugnt, polisinsatschef Andreas Staf-Welin.

ANNONS
|

I en röd barack intill Villa Belparc har polisen sin ledningscentral. Här arbetar man tillsammans med arrangörerna, ordningsvakter, räddningstjänst och sjukvårdspersonal. Samarbetet dessa emellan är tätt och har systematiserats alltmer med åren.

Härifrån övervakas också hela området med hjälp av övervakningskameror.

– Här kan vi se entrén, scenerna. Vi kan följa flödena, eller om vi letar efter någon specifik person. Det har vi stor hjälp av, säger Andreas Staf-Welin, som är polisinsatschef på plats i Slottsskogen tidigt på lördagseftermiddagen.

Festivalens två inledande dagar har varit lugna, säger han. Hittills har man rapporterat in fem omhändertaganden för fylleri, ett sexuellt ofredande och runt tjugo narkotikabrott.

ANNONS

"Medveten publik"

– Det är en väldigt medveten publik. Snittåldern är runt 25 år och det är väldigt jämnt fördelat mellan män och kvinnor. Och just att människorna är här för upplevelsen.

Skillnaden mot exempelvis en fotbollsplats med lika många besökare – omkring 30 000 per dag – är stor, enligt Andreas Staf-Welin.

– Då finns det ju en motståndare, det finns det inte här. Här finns en gemensam nämnare att man är här för att ha kul, träffa polare och lyssna på bra musik. Därför har vi så få ordningsstörningar.

Antalet narkotikabrott är något högre jämfört med tidigare år. Enligt polisen beror det på att man i år riktar fokus just mot unga och narkotika. Att droger är frekvent förekommande, och lätt att smyga med, är de medvetna om.

– Där har vi spanare som jobbar. Det är ju ett upptäcktsbrott, och när vi kommer formerat upptäcker vi det. De vet vad de ska titta efter.

Förändrad attityd

Andreas Staf-Welin, som tillsammans med sin kollega, biträdande insatschef Anna Kofoed arbetat med festivalen de senaste fem åren, ser en förändrad attityd till sexuella övergrepp, något de tror har att göra med metoo.

– Folk är mer medvetna om den här brottsligheten. Så när en besökare ser ett beteende som inte är ok, så är det i större utsträckning beredda att ingripa, säger Andreas Staf-Welin.

ANNONS

Polisen tror att fredagskvällen var peaken, med perfekt väder och storheter som The Cure och Veronica Maggio på scen. Men även lördagens arbetsdag kommer bli lång, och man tar höjd även för de värsta av händelser.

– Man har ju en anspänning på sig, men jag längtar till den dagen jag kan komma hit som gäst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS