Barbara Hannigan, kommande förste gästdirigent hos Göteborgs symfoniker.
Barbara Hannigan, kommande förste gästdirigent hos Göteborgs symfoniker. Bild: ©Musacchio & Ianniello

Lovar ett samarbete "outside the box"

Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach representerar olika generationer, olika temperament och olika musikaliska infallsvinklar. Men båda öser beröm över Göteborgs symfoniker.

ANNONS
|

De båda nya första gästdirigenterna tillträder säsongen 2019/2020 och ersätter Kent Nagano, som då varit förste gästdirigent i sex år. Båda har redan arbetat med Göteborgs symfoniker, Eschenbach som gästande dirigent och Hannigan bland annat som Artist in residence.

– Jag tänkte ordentligt på om jag skulle säga ja, för jag vill inte ha för många uppdrag, säger Christoph Eschenbach på telefon från Korea, där han just nu jobbar.

– Men jag tycker så mycket om orkesterns artisteri, dess musikalitet, den är underbar och den fascinerar mig, så jag sa ja.

Christoph Eschenbach kommer hem till Europa och blir förste gästdirigent i Göteborg.
Christoph Eschenbach kommer hem till Europa och blir förste gästdirigent i Göteborg. Bild: Luca Piva

Som att komma hem

Christoph Eschenbach, född 1940, blev föräldralös efter kriget och krigstraumat gjorde att han i flera år inte pratade över huvud taget. Men musiken blev hans räddning.

ANNONS

Nu har han en lång och lysande karriär bakom sig inte minst i USA, där han bland annat varit chefdirigent för National symphony orchestra i Washington (USA:s nationalorkester) och Philadelphia orchestra.

Eschenbach blir säsongen 19/20 också chef för Konzerthausorchestra i Berlin.

Både Berlin och Göteborg – är detta ett sätt för dig att att komma hem?

– Ja, på sätt och vis är det det. Jag är europé, men har jobbat mycket i USA. Nu kommer jag lägga mina dagar i Göteborg och Berlin i stället.

Du är 77 år i dag. Hur länge tänker du fortsätta jobba på den här nivån?

– Så länge jag kan! Musik är en källa till hälsa, både spirituellt, fysiskt och artistiskt. Jag vill göra så mycket jag kan. Att vara gästdirigent hos olika orkestrar är som att ha samtal med olika vänner. Det är mycket intressant.

LÄS MER:Världsnamn till Göteborgs symfoniker

"Jag blir rörd"

Barbara Hannigan är i Paris på uppdrag när GP når henne. Den kanadensiska sopranen och dirigenten sprudlar av glädje inför uppdraget i Göteborg.

– Det blir mitt första uppdrag som första gästdirigent så det är riktigt spännande för mig. När jag var hos Göteborgs symfoniker tidigare hittade vi en väldigt speciell kemi, det är en varm orkester, en glad orkester. Jag blir faktiskt rörd när jag pratar om det.

ANNONS

Att komma tillbaka till Göteborg och orkestern som hon redan känner betyder att arbetet framåt kan tillåtas bli mer utmanande.

– Nu kan vi kämpa mer, utmana oss själva mer. Vi kan skapa en allvarlig dialog. Det är speciellt. På sätt och vis blir vi mer sårbara, men också starkare.

Kan du säga något redan nu om ditt program ihop med symfonikerna 19/20?

– Vi håller på med arbetet och det är inte officiellt än. Men jag kan säga att det kommer inte att bli något konventionellt. Vårt samarbete kommer att bli "outside the box".

Barbara Hannigan berättar att hon fortsatt kommer att dela sin tid både på att sjunga och att dirigera.

– Att dirigera utvecklar sången och vice versa. Just nu har min röst nått sin peak och det är mitt instrument så det vill jag njuta av.

Cirkeln är sluten

Barbara Hannigan kommer till Göteborg redan i december för premiären av operan Rucklarens väg. Uppsättningen är en del av hennes mentorsprogram Equilibrium, där unga stjärnskott nyss klara med sin utbildning får en chans att växa och skaffa sig erfarenhet.

– Det är mitt sätt att ge tillbaka till den klassiska musiken.

Rucklarens väg var också den första operan som Barbara Hannigan sjöng som 23-åring, och hon har gjort rollen som Anna Trulove många gånger om sedan dess.

ANNONS

https://www.youtube.com/watch?v=k1YPNEXQu3E

– Och nu ska jag dirigera. Så cirkeln är sluten.

ANNONS