Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Louisiana visar Ai Weiweis konst

Hans konst turnerar världen runt. Men själv får han inte lämna Kina. Nu visas människorättsaktivisten och konstnären Ai Weiweis konst på Louisiana i Danmark.

I Louisianas skulpturpark, några mil norr om Köpenhamn, glittrar ett spiralformat torn i höstsolen. Besökare stannar upp och tittar.

Här förbereds en ny utställning med konst av Ai Weiwei, läser de på en skylt.

Ai Weiwei skulle själv ha varit där lagom till invigningen. Men sedan myndigheterna i Kina hävdat att hans företag har en skatteskuld på 15 miljoner yuan (16 miljoner kronor) får han vare sig lämna landet eller tala med pressen.

Internationellt känd

Det är dock få som tror att det var en skatteskuld som var den verkliga orsaken till att Ai Weiwei den 3 april i år fördes bort av vakter på flygplatsen i Peking för att hållas i fängsligt förvar innan han släpptes i juni.

Ai Weiwei är Kinas internationellt sett mest kända konstnär. Hans konstnärskap, som kombinerar västerländsk modernism, amerikansk popkonst och kinesiska hantverkstraditioner rymmer ofta skarp kritik mot de styrande i Kina. Och genom sin blogg och sitt twittrande har han klivit fram ytterligare som en orädd och frispråkig människorättsaktivist.

Stympade cyklar

Det mesta talar för att det är detta som har fått de kinesiska myndigheterna att tappa tålamodet.

-Det är det inget tvivel om, säger Anders Kold, som kurerat utställningen på Louisiana.

Intill honom står verket "Forever" som består av 42 stympade cyklar, sammansvetsade till ett cylindriskt torn. Cykeln var under Maos styre en symbol för proletariatets befrielse. Nu har pedalerna plockats bort och ventilerna i däcken skruvats ur.

Ursprungligen var det tänkt att Ai Weiwei skulle göra nya verk till utställningen. Sedan myndigheterna stärkt sitt grepp kring konstnären har Louisiana har varit hänvisade till befintliga verk. Men Ai Weiweis försvinnande i april höll på att stjälpa museets planer helt.

-Ingen visste var han befann sig. Han kunde lika gärna ha blivit avrättad, eller deporterad till Gobiöknen. Men vi bestämde oss för att bästa sättet att ställa oss solidariska med honom var att visa hans konst, säger Anders Kold.

Låg profil

Händelseutvecklingen det senaste halvåret har gjort museet försiktiga. För att inte förvärra situationen har de bland annat hållit låg profil i kommunikationen med Ai Weiwei och hans studio.

-Vissa stunder har jag funderat på om det är en nekrolog jag producerar, säger Anders Kold.

Den svenske konstnären Torsten Jurell har i flera perioder bott och arbetat i Kina. Vid sin senaste vistelse landade han på flygplatsen i Peking samma dag som Ai Weiwei fördes därifrån.

-Jag hade min ateljé kanske bara hundra meter från där han verkade. Samma dag som han släpptes fri satte de upp övervakningskameror på vår husgavel. Det var många som promenerade förbi grinden till hans gård och det var väldigt tydligt att han var satt under bevakning.

Uttalanden ett hot

Enligt Torsten Jurell går det också att verka som oppositionell konstnär i Kina utan att myndigheterna lägger sig i. Han tror att det är väldigt olika hur myndigheterna agerar och att det inte är bildkonsten främst som myndigheterna ser som hot.

-Det är framför allt Ai Weiweis twittrande och uttalanden som har gjort att myndigheterna fått upp ögonen för honom, inte hans konstnärliga skapelser, säger Torsten Jurell.

De senaste veckorna har Ai Weiwei börjat trotsa förbudet att inte uttala sig i media.

I tisdags betalade han drygt halva beloppet av skulden och har därmed rätt att överklaga myndigheternas krav.

-Jag hölls som gisslan för ett halvår sedan. Nu har jag betalat lösensumman, sa Ai Weiwei till några reportrar som samlats runt honom.

Anders Kold tror att det är den enorma uppmärksamhet som Ai Weiwei tilldrar sig som gör att han fortfarande är vid livet. Kina-kännare menar nu att han gradvis kommer att accepteras och långsamt transformeras till en nationell symbol av regimen själv.

En process som inte kommer att vara ömsesidig, enligt Anders Kold.

-Ai Weiwei kommer aldrig att dansa efter deras pipa.