Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lotta Bromé försvann från radion – talar ut om vad som hände

Metoo-hösten 2017 lämnade programledaren Lotta Bromé Sveriges radio. Enligt Aftonbladet skedde det efter anklagelser om trakasserier och maktmissbruk, påståenden som Bromé själv förnekar. Nu gör hon comeback i nationell radio med ett nytt program på Mix megapol.
– Mix megapol har tagit bort det som kletades på mig den hösten, och jag hoppas andra kan göra det också, säger Lotta Bromé till GP.

Lotta Bromé var en av Sveriges mest folkkära programledare som frontfigur för SR:s flaggskepp P4 Extra. Men under metoo-hösten 2017 försvann hon plötsligt från etern och allmänhetens ljus. Många har undrat vad som hände och Lotta Bromé själv har inte berättat i media om den stormiga tiden. Tills nu.

I en intervju med Aftonbladet bemöter hon anklagelser om trakasserier, olämpliga kommentarer och maktmissbruk. Enligt Lotta Bromé finns det inte ett uns av sanning i uppgifterna.

När GP når henne och frågar varför hon varit tyst tills nu säger hon att det inte funnits något utrymme i media för att komma med en annan åsikt.

– Jag var så chockad av alltsammans, av det som tillskrevs mig, att jag skulle vara på ett visst sätt eller skulle ha gjort olika saker. Och allt i från anonyma källor. Det är ju omöjligt att besvara något när man inte vet vem det är som anklagar en för saker.

Sedan hon slutade på Sveriges radio har hon bland annat jobbat som lärare. Hon har också hörts i lokalradiokanalen Pop & Rock i Umeå och i podcasten ”Brevé Bromé”. Men det nya programmet på Mix megapol blir den stora återkomsten i etern för Lotta Bromé, som är förväntansfull.

– Det är något jag längtat efter i dryga fyra år, att få göra ett radioprogram igen. Jag älskar att jobba med radio. Det kommer bli ett program som är dagsaktuellt, som kommer ha kända såväl som okända gäster, aktualiteter av olika slag, och mycket musik eftersom det är Mix megapol. Men framför allt hoppas jag kunna bjuda på bra samtal och snack.

”Jag gick sönder”

Hon beskriver tiden efter metoo-hösten som ”bedrövlig” och att hon mått dåligt.

– Om man helt plötsligt ifrågasätts och det påstås saker om en som man över huvud taget inte känner igen är det väldigt lätt att gå sönder, vilket jag gjorde. Men jag hade turen att få professionell hjälp så nu sitter jag här i dag.

Hon tillägger:

– Metoo som egentligen var något väldigt bra blev väldigt ödesdigert för mig, utan anledning egentligen. Nu ska det bli väldigt skönt att kunna gå vidare och känna att jag tillsammans med Mix megapol får göra det jag är bra på. De har i alla fall tagit bort det som kletades på mig den hösten, och jag hoppas andra kan göra det också. Det är liksom jag, 2.0.

Anklagelserna beskriver hon som luddiga och därför inte något hon kan försvara sig emot. Nu vill hon gå vidare.

Har du tagit någon lärdom eller ändrat ditt beteende på något sätt efter det här?

– Det jag har lärt mig är att mina arbetskamrater inte nödvändigtvis är mina vänner, vilket jag tror att jag förväxlat i vissa fall. Jag har också trott att vi alla arbetade för samma mål, men det gjorde vi inte. Jag har också förstått att en del gärna vill finnas i ens närhet så att de får lite glitter på sig. Och jag har lärt mig att vara lite mer försiktig med vem jag litar på.

Du var väldigt folkkär när allt detta briserade. Tror du att du kommer kunna bli det igen?

– Utan att det ska låta kaxigt har den här dagen varit otroligt fylld av just kärlek. Om du går in och kollar på min officiella Facebooksida, så strömmar det bara kärlek rakt av. Det är ett fantastiskt mottagande att jag ska göra radio igen. Så jag känner mig snarare ödmjuk inför det, att jag ska försöka motsvara människors längtan och saknad. Jag har saknat dem lika mycket.

Jobbar på en bok om Metoo-hösten

Showen ”Halv tre med Bromé” kommer att sändas på eftermiddagar från den 30 maj och kommer till viss del påminna om P4 Extra.

– Eftersom det var jag som startade P4 Extra i det formatet som det är nu är det inte konstigt om det påminner om det. Det är gjort utifrån mig. När man jobbar med radio är det ganska viktigt att utgå från sig själv, för då blir man liksom sann för lyssnaren. Jag kan inte använda ett annat format som inte är baserat på mig, det blir jättekonstigt. Så på så vis kan man känna igen sig, jag har ett speciellt tilltal, så är det.

Just nu jobbar hon också på en bok om det hon upplevde under och efter hösten 2017.

– Vissa stunder när jag försökt skriva om det har det varit alldeles för jobbigt. Så jag har fått lägga ner pennan eller stänga av datorn. Men det blir bättre och bättre. Förhoppningsvis blir jag klar i sommar och kan lämna det här för evigt sen.

Texten har uppdaterats med en intervju med Lotta Bromé.

LÄS OCKSÅ: Vännernas avsked under Ingvar Oldsbergs begravning

LÄS OCKSÅ: Madeleine Martin slet i tio månader för rollen som Lea

LÄS OCKSÅ: Riddaren röstades bort från ”Masked singer”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.