Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lola Arias film visas i Göteborg

Hon är konstnären som stämde Ruben Östlund för att han använt hennes namn i The Square. Nu visas Lola Arias egen hyllade debut Theatre of war på Göteborgs filmfestival.

– Drömmen hade förstås varit att få hit henne personligen, säger Andreas Degerhammar kommunikationschef på Göteborgs filmfestival.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Men hon kunde tyvärr inte komma till Göteborg just under festivalen, av familjeskäl.

Argentinska Lola Arias har sin bakgrund som performancekonstnär och teaterregissör. I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserade hon i våras filmregissören Ruben Östlund, som enligt henne utan tillstånd använt hennes namn i sin Guldpalmsbelönade film The Square.

Ruben Östlund tillbakavisar Lola Arias kritik och menar i sitt svar att hon kanske minns fel. En annan teori han lanserar är att Lola Arias skulle vara besviken över att ha blivit bortklippt.

LÄS MER: Ruben Östlunds ruta invigd på Landala Torg

Tvisten gäller konstverket Rutan, som skapats av Ruben Östlund och Kalle Boman, men som i filmen sägs vara skapat av konstnären Lola Arias. Hon skriver att detta skadat hennes rykte som konstnär "eftersom jag förknippas med ett konstverk som inte är mitt och som jag ogillar. Varför ska jag finna mig i det?"

Hon liknar Ruben Östlunds förfarande vid "ett övergrepp" och har via advokaten Jakob Braeuer lämnat in en stämningsansökan mot Plattform produktion, bolaget bakom The Square.

I vår kommer Göteborgs filmfestival att visa Lola Arias egen uppmärksammade långfilmsdebut: Theatre of war i sektionen Visionärer.

Dokumentären, som kallats både "empatisk" och "kvick", kretsar kring sex krigsveteraner från båda sidor i Falklandskriget, som får iscensätta sina traumatiska minnen.

Falklandskriget, som bröt ut mellan Storbritannien och Argentina 1982 var över på drygt två månader, men efterlämnade över 900 döda och en känsla av skam på den argentinska sidan efter kapitulationen.

Bild ur Lola Arias nya film Theatre of war som i vår visas på Göteborgs filmfestival. i sektionen Visionärer. Bild: Göteborgs filmfestival

På ett unikt sätt leker argentinska Lola Arias nu med fakta, fiktion, minnen och mansroller medan hon tillsammans med veteranerna omvandlar deras erfarenheter till teater.

– Det är en fantastisk, nyskapande dokumentär, kommenterar Andreas Degerhammar på Göteborgs filmfestival.

LÄS MER: Apokalyps blir filmfestivalens huvudtema

Han poängterar att Lola Arias använder sig av rekonstruktion när hon nu debuterar som dokumentärfilmare.

– Det är ett grepp vi också sett i flera intressanta svenska dokumentärer under året, som Flotten och Rekonstruktion Utøya. En spännande trend.

Lola Arias advokat Jakob Breauer lämnade i augusti in en stämningsansökan mot Ruben Östlunds bolag Plattform produktion. "Vi väntar oss ett yttrande från Plattform, med deras syn på saken, inom de närmaste veckorna" skriver han till GP I ett mejl från Berlin.

Göteborgs filmfestival äger rum 25 januari till 4 februari 2019.

LÄS MER: Klimatfilosof till Filmfestivalen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.