Förre statsminister Göran Persson är en av de som bytt fot till företagen efter att han slutat som politiker.
Förre statsminister Göran Persson är en av de som bytt fot till företagen efter att han slutat som politiker. Bild: Adam Ihse/TT

Björn Werner: Lobbyisterna är valets verkliga vinnare

Efter valet kommer hundratals politiskt sakkunniga att gå direkt till jobb för företag som vill påverka lagstiftningen. Det kortsluter själva det demokratiska systemets grundtanke. Det menar GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det är tre veckor kvar till valet. Oavsett vem som vinner i politiken finns en självklar vinnare: lobbyisterna.

Efter varje val blir det hela havet stormar i huvudstadens politiska kvarter. Så också denna gång, oavsett om det blir borgerligt maktskifte eller en ny socialdemokratisk regering. Varje gång ett departement byter minister eller nya riksdagspartier får plats i regeringen utlöser det nämligen en skälvning i många, många politiska karriärer.

De har olika namn: politiska sekreterare, politiskt sakkunniga, kommunikationschefer och pressekreterare. De finns överallt där politiker finns – i riksdagen, på departementen(till och med i kommunerna). Deras jobb är att hjälpa politikerna bedriva politik. Vissa är specialister på politisk kommunikation. Andra har perfekt koll på hur departementen fungerar i praktiken – och inte bara i teorin. Ytterligare några är spindlar i nätet – såna som vet vem man ska säga vad till vid vilket tillfälle för att få saker att hända.

ANNONS

Kruxet är att när deras politiker tvingas lämna sin post så försvinner de också från sin. Medan folkvalda politiker kan retirera till andra förtroendeposter står deras medhjälpare kvar, arbetslösa proffs på en enda sak: politisk makt. En kunskap som förstås är attraktiv för alla som vill påverka politiken utifrån.

Med en välfylld telefonbok och politiskt knowhow kan man se fram emot en fortsatt trevlig framtid, även när staten slutar betala lön.

På såväl PR-byråer som de stora företagen gnuggar man just nu händerna. Snart är det dags att köpa sig inflytande av personer som strikt taget inte har någon annan karriär att se fram emot. Men med en välfylld telefonbok och politiskt knowhow kan man se fram emot en fortsatt trevlig framtid, även när staten slutar betala lön.

Om detta är ett problem? Ja. Lobbyister behöver inte alltid vara ett problem i alla lägen. Alla är heller inte lika mäktiga grå eminenser som Peje Emilsson, PR-konsult, moderat och grundare av Kunskapsskolan som i DN:s nya podcast “Välfärdsmiljardärerna” skryter om sina kontakter med Ulf Kristersson.

Eller för den delen före detta statsminister Göran Persson som efter att han blivit av med jobbet lätt och ledigt blev politisk konsult på firman JKL. Men att företag kan köpa sig inflytande över politiken bakvägen kortsluter hela poängen med vårt politiska system. Om det går att betala för att få förtur till politikernas öra innebär ju det att det är de med mest pengar, inte de med störst behov, som hörs tydligast.

ANNONS

Här finns också en överhängande korruptionsrisk. Om personer i politiken vet att det finns välbetalda jobberbjudanden på andra änden av mandatperioden är det ju tyvärr bara mänskligt att anpassa sitt arbete därefter.

Trots att detta borde vara självklart för de flesta och har påtalats i över ett decennium tog det lång tid för politikerna att se över problemet. Kanske för att det tar emot att såga av den gren man själv sitter på. Direktrekryteringar av ministrar och statssekreterare förbjöds först 2018.

Det är alltid något, men det räcker inte för att lösa situationen. Alla andra politiskt anställda, det finns hundratals av dem, står fortfarande redo med cv:et den 12 september. Jag tror inte att många av väljarna vill att det ska vara såhär. Frågan är väl bara vad man måste betala för att politikerna ska förstå att det behöver förbjudas.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER:Dags för svenska författare att göra litterär värnplikt

LÄS MER:SD försöker mörka resultaten i sin egen vitbok

LÄS MER:TV4:s granskning får mig att vilja rösta blankt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS