Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Llefen Carrera har gjort Magasinsgatans nya muralmålning

Med fina penseldrag i utspädd fasadfärg förevigades konstverket "Artificial Borders" på en vägg på Magasinsgatan. Göteborgskonstnären Llefen Carrera har jobbat en månad med verket, som blev klart under helgen.

Sedan den 15 april har Llefen Carrera stått på en stege på Magasinsgatan och arbetat med muralmålningen "Artifical Borders". Det har tagit både dagar, kvällar och helger. Nu är den äntligen klar och signerad.

– Det känns jättebra, men jag trodde inte det skulle ta sådan tid, säger Llefen Carrera.

"Artificial Borders" skapades av den argentinske konstnären Agustina Diaz och röstades 2017 fram som en av tio vinnare i tävlingen Gothenburg art 21 för att få pryda en offentlig plats i Göteborg. Men när konstverket väl skulle förevigas så satte coronaviruset stopp för de som egentligen skulle utföra arbetet. Istället föll alltså uppdraget på den lokala konstnären Llefen Carrera, som själv är en av vinnarna i tävlingen.

– De var så nöjda med min senaste målning, så då frågade de om jag ville göra den här, säger hon.

Från liten målning till två meter fasad

För att placera konstverket rätt använde hon en projektor, annars är större delen av målningen gjord på fri hand. Den tjocka fasadfärgen tunnar hon ut med lite vatten för att få det mer lättjobbat i detaljerna. Men det var inte helt lätt för Llefen Carrera att måla upp den ganska lilla målningen på en stor fasad.

– Den bilden jag fick var pytteliten, så jag fick själv fylla i med lite fantasi, säger Carrera som lagt till några små detaljer utöver originalbilden.

Arbetet med konstverket har dragit till sig en hel del uppmärksamhet från förbipasserande under tidens gång, något som Llefen Cerrara uppskattat, men som också delvis har bidragit till att det dragit ut på tiden.

– Jag har haft hörlurar, men folk har kommit förbi och petat på mig. Det är ju jättekul, det är bara det att när jag har blandat färdigt färgen så hinner den ju torka när jag ska prata med allihop, säger hon.

Llefen Cerrara under arbetet med konstverket. Bild: Anna-Karin Danielsson
Llefen Cerrara under arbetet med konstverket. Bild: Anna-Karin Danielsson

"Ingenting man gör på fem minuter"

Projektet har allt som allt tagit 30 dagar att utföra, varav en del sena kvällar och helger.

– En muralmålning är ingenting man gör på fem minuter, det tar jättelång tid, säger Llefen Carrera.

Den största utmaningen har ändå varit vädret, som också bidrog till att målningen blev klar något senare än planerat. Framförallt blåst och kyla har ställt till det i processen.

– Det måste vara över sex grader för att jag ska kunna måla, och det har ju varit en ganska kall vår, säger hon.

Llefen Carrera är i grunden akryl och- oljekonstnär som har flera egna muralmålningar i Göteborg. Hennes eget vinnande konstverk "Natures Dust" finns att skåda på södra Larmgatan och är från början en målning hon skapade redan som 17-åring. Hennes nästa projekt i ordningen är en 17 meter lång gångtunnel som också kommer att bli en del av jubileumsprojektet 21 kilometer konst.

Läs mer: Vinnande konst för Göteborgs fasader

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.