Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Livebandskaraoke på Andra Långgatan

Fredag kväll och bandet Karro&Åke kör liveband-karaoke på en av Andra Långgatans många barer. Gästerna sjunger sina favoritlåtar medan resten av publiken körar, sjunger med och manar på med applåder och hejarop.

Konceptet karaoke i all ära, men ibland kan det vara läskigt att ställa sig på scen eller grabba tag i micken när det enda som hörs är din röst och den bandade musiken som strömmar ur högtalarna. Men på Kvartersscenen 2lång finns det inget som stoppar en – med liveband i ryggen och peppande publik går gästerna upp på scen och sjunger sina favoritlåtar.

Bandet Karro&Åke har kört liveband-karaoke i över två år. Det var bandets trummis Erik Wiskari som tog initiativet.

– Det är snart tre år sen idén drog igång. Allt började med att jag var på liveband-karaoke i Stockholm, det finns på Stampen i Gamla stan, och då tänkte jag att 'det här vore kul att göra', berättar trummisen när GP pratar med bandet innan.

LÄS MER: Andra Långgatan blev Hela dagen lång

Efter en testkväll valde bandet att fortsätta med konceptet på Kvartersscenen 2lång.

– Vi körde en förstakväll i maj 2017, vi hade övat som fasen, satt ihop en massa låtar, och sen blev det lyckat och så blev vi kvar här, dem gillade det och vi gillade stället, berättar Erik Wiskari.

Gitarristen Sebastian Lindell håller med.

– Väldigt härligt ställe det här. Perfekt ställe för den här grejen. En kulturscen som drar mycket olika slags människor.

Det är många stammisar som kommer till karaokekvällarna på 2lång och bandet är tydliga med att det är viktigt att skapa en etablerad plats för deras event. "Det blir en grej" instämmer bandet när pratar om valet att hålla sig till en spelplats.

– Det är gött att ha en hemmaplan, säger Erik Wiskari.

Det händer att dem gör utflykter, bland annat när de ska till årets upplaga av Musikhjälpen i Västerås.

Alla är välkomna

– Det är en väldigt öppen stämning de här kvällarna, oavsett hur bra man är på att sjunga är det som att alla stöttar och alla får typ stående ovationer, säger Erik Wiskari.

Ingen blir utesluten, oavsett musikalisk talang.

– Hela rummet märker om det kommer upp nån som tappar texten i någon vers och då hjälper alla till, berättar Simon Jonsson.

Den första låten för kvällen var "Somebody to love" med Queen. Lite knackigt i början, men när första versen drar igång jublar publiken och tvekan i gästens röst försvinner. Publiken körar och sjunger med i refrängen. Alla är där för att ha kul och bjuda på sig själva.

Vilken känsla vill ni ge gästerna som sjunger med er?

– Man ska känna sig lite buren, det är en kärleksfull stämning, vad man än gör är det okej, eller nånting, förklarar Sebastian Lindell.

– Man ska ha sjuk hybris när man går härifrån, att 'jag är Beyoncé', säger Simon Jonsson och skrattar.

Liveband-karaoke:

Bandet Karro&Åke har ungefär ungefär en gång i månaden (fram till våren, då blir det varannan månad) livebandskaraoke på Kvartersscen 2lång på Andra Långgatan 30.

För att få önska en låt laddar man ner appen genom att scanna en qr-kod. Bandets låtlista består av ungefär 150 låtar. I tur och ordning får de som önskat låtar komma upp på scen och sjunga, kompade av bandet.

Inför varje karaokekväll går det att önska låtar på bandets Facebook. Ordinarie inträde 160 kr och 90 kronor för studenter och pensionärer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.