Liv Strömquist och Daniel Sjölin pratar om skönhet på GP.se

I dag är vi mer fotograferade och avbildade än någonsin. Vad gör det med oss? Under rubriken ”Narcissisterna anfaller” sänder GP ett samtal med författarna Liv Strömquist och Daniel Sjölin från Göteborgs konstmuseum.

ANNONS
|

Under Bokmässan i Göteborg sänder GP Kultur ett samtal från Konstmuseet med författarna Liv Strömquist och Daniel Sjölin. Det krävs ingen biljett till mässan, samtalet är helt gratis att se på gp.se/kultur från och med lördag 25 september klockan 19.

– Det känns mycket kul att kunna vara på Göteborgs konstmuseum och prata om fåfänga, omgiven av nymfer och ståtliga karlar i konsten, säger Sanna Samuelsson, idé- och kritikredaktör på GP Kultur som leder samtalet.

LÄS MER:GP och Symfonikerna firar öppna scener med stor konsert

Under rubriken ”Narcissisterna anfaller – hur blev vi så besatta av vårt yttre?” diskuteras skönhet och ängslighet i vår tid. Ideal har funnits genom alla tider, men vi har aldrig varit så fotograferade, avbildade och självmedvetna som i dag. Tack vare mobiltelefoner och sociala medier är vi inte bara våra egna fotografer och modeller, utan också luttrade pr-agenter för vårt eget personliga varumärke.

ANNONS

– Jag hoppas vi kan reda ut hur den där narcissistiska ängsligheten går inifrån och ut i och med att vi har blivit allt mer offentliga på sociala medier. Liv Strömquist och Daniel Sjölin skriver båda om det intressant, på olika vis, säger Sanna Samuelsson.

Strömquist undersöker skönhet i nya boken

Liv Strömquist är serietecknare och författare, vars böcker har översatts till 20 språk och dramatiserats flertalet gånger. Hennes nya bok ”Inne i spegelsalen” handlar om hur vi alla blivit besatta av fysisk skönhet och att se perfekta ut på sociala medier.

– Grunden till min bok är två parallella spår. En är åsikten att det är fult att vara fåfäng. Att ägna mycket tid åt att kontemplera sitt utseende är inte attraktivt. Samtidigt finns en plikt att vara vacker, det som en historiker kallat för behagsplikt. Om vi inte anstränger oss att se snygga ut blir vi straffade och pikade för det, säger Liv Strömquist i en intervju med Två dagar.

LÄS MER:Liv Strömquist: ”Vår tids besatthet av det egna jaget är pervers”

I boken går hon tillbaka i historien och tar hjälp av filosofin för att förstå hur vi hamnade här. På frågan om vi är mer skönhetsfixerade i dag än tidigare svarar hon ja.

– Jag tror faktiskt det. Självklart finns en evig fascination för mänsklig skönhet. Men i dag är det mer intensivt, pågår under en längre tid och blir en aspekt i alla människors liv, säger hon.

ANNONS

Fakta: Narcissisterna anfaller – hur blev vi så besatta av vårt yttre?

Ett samtal om skönhet och ängslighet i vår tid, mellan Liv Strömquist och Daniel Sjölin på Göteborgs konstmuseum, modererat av GP Kulturs idé- och kritikredaktör Sanna Samuelsson.

Sänds lördag 25 september kl 19, på gp.se.

Sjölin skildrar svinig kulturman

Daniel Sjölin är författare och kulturjournalist, som debuterade med romanen ”Oron bror” 2002. Hans nya roman ”Erövraren” handlar om en programledare som försöker skilja sig från sin fru men inte blir tagen på allvar. Därför bestämmer han sig för att bli en svinig kulturman, men är också hela tiden livrädd för att uppfattas som en sådan. Boken skildrar skönhet och yta genom huvudpersonens kris.

– Vi möter en man som internaliserat sitt kroppsäckel så till den grad att han är övertygad om att inte bara är fysiskt vanställd, utan även själsligt stympad. Det kommer dels från den relation har befunnit sig i, där han ständigt jämförts med grannfruarnas män, nedgjorts, förlöjligats och sjukdomsförklarats. Men dels kommer det också från hans jobb i kulturbranschen, säger Daniel Sjölin.

LÄS MER:Den nya mannen klär sig som en bonde och kan inte vara arg

Skönhet och utseendefixering har historiskt setts som något kvinnligt eller feminint, i dag väljer allt fler män att göra skönhetsingrepp och plastikoperationer. Daniel Sjölin tror inte att de moderna manliga skönhetsidealen blivit svårare i sig, men att allt färre undgår att dras med i racet.

– Skönhet gifter sig extremt väl med gig-ekonomin och prekariatets utsatthet. Om du för länge sen behövde vara snygg fram till giftermålet kunde du slappna av och skita i resten sen, för skiljas fick man inte. Samma principer gällde arbetsmarknaden. Blev du anställd och fick ett rum satt du säkert. Nu ska vi sälja oss hela tiden, och det i en ekonomi som allt mindre handlar om konsten att svetsa en fog, och allt mer som sociala förmågor, säger han.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS