Little Jinder på P3 Guld-galan i Partille arena i januari.
Little Jinder på P3 Guld-galan i Partille arena i januari. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Little Jinder skriver nya kapitel

Efter tio år som artist säger Little Jinder farväl till Little Jinder. Men först: Way out west. Och hon är nervös.

ANNONS
Hemlighetsfull. Tidigare år på Wow har artister som Zara Larsson, Erik Lundin och Rebecca och Fiona gästat Little Jinder. Också i år kommer det att dyka upp en hemlig gäst. "Ja, ha ha. Jag kommer att ha en gäst i år också. Men vem säger jag inte", säger Little Jinder.
Hemlighetsfull. Tidigare år på Wow har artister som Zara Larsson, Erik Lundin och Rebecca och Fiona gästat Little Jinder. Också i år kommer det att dyka upp en hemlig gäst. "Ja, ha ha. Jag kommer att ha en gäst i år också. Men vem säger jag inte", säger Little Jinder. Bild: Teitur Ardal

Little Jinder, eller Josefine Jinder som hon heter egentligen, släpper nya albumet Hej då i slutet av september. Spelningen på Way out west blir den första på ett år för artisten, som fyllde 30 tidigare i våras.

Vad är det du säger "hej då" till, är detta ett avsked till Little Jinder?

– Ja, kanske inte till namnet, men till konceptet Little Jinder. Jag känner att jag är färdig med den här fasen i mitt musikskapande och det krävs ett avsked för att gå in i något nytt.

Varför är det dags att lämna?

– Jag har haft ett väldigt stort behov av att göra saker på mitt eget sätt och jag har också lyckats med det. Nu känner jag att jag vill möta nya utmaningar, som inte bara handlar om att ta plats. Den här tiden har väl handlat om mitt självförverkligande, att få göra saker på mitt sätt, säga vad man vill, uttrycka det man vill, att inte gå med på spelreglerna.

ANNONS

Är det nya albumet kvar i ditt gamla jag eller är det den nya Jinder vi får höra nu?

– Båda delar tycker jag. Det känns som det sista kapitlet, den sista delen av den musik jag gjort fram tills nu. Men det är inte slutet.

Vet du redan vart du är på väg musikaliskt?

– Ja, men jag vill inte definiera det än, inte utåt. Det kommer att visa sig.

Hur skulle du beskriva det nya albumet?

– Det är svårt att göra, andra får bedöma det och beskriva det. Men jag känner att det är det bästa jag har gjort, det är en lite hårdare skiva än de tidigare.

Det finns ju andra popstjärnor som har återuppfunnit sig själva. Taylor Swift som skrev en låt om att "the old Taylor is dead" till exempel. Har man som popstjärna ett särskilt behov av att göra det tror du?

– Nej, jag tror att alla människor har samma behov av det. Man går in och ut ur relationer, man flyttar, byter jobb. Man utvecklas genom nya sammanhang och det tar sig uttryck på olika sätt.

LÄS MER:Bästa dansen under Way out west

I en intervju med Per Sinding Larsen nyligen fick han påminna dig om att du firar tio år som artist i år!

ANNONS

– Ja, så var det faktiskt. På ett sätt känns det som att jag hållit på i hundra år och på ett sätt som att det bara var en kvart sedan jag började. Jag tycker att jag bottnar i det jag gör, men känner samtidigt inte att jag är 30, så tio år lät mycket när han sa det. Samtidigt blir jag lite imponerad över det jag gjort.

I samma intervju pratar du om att svenska popartister beskriver sig som vanliga och att det sipprar in en positiv yta i kulturen och som du är tveksam till?

– Ja, det finns ett slags normcore attityd som genomsyrar samhället. Det känns konservativt, tillknäppt och folk vill bara vara vanliga, ungdomskulturen är ordentlig och duktig, det känns som att prestation är viktigast av allt. Det går igen i kulturen också.

LÄS MER:Då spelar din favorit på Way out West - speldagarna spikade

Avspeglar sig detta också på svensk popmusik?

– Absolut! Den är så tråkigt producerat, väldigt tam. Hiphopen är visserligen lite uppiggande, där händer det något, men popvärlden är så jävla gullig. Man måste vara en snäll person. Jag gör mitt för att försöka förändra det.

Du gör din första spelning för året på Way out west och du skrev på Instagram att du är livrädd. Stämmer det?

ANNONS

– Jag har inte gjort ett helt gig på ett år, då känns det lite halvjobbigt att göra det första giget på Way out wests största scen. Det ska bli jävligt kul, men samtidigt är det nervöst. Jag ser framför mig hur det regnar och bara tio personer kommer och jag står där med mitt album som heter Hej då. Det är min skräck.

Du släpper också en ny singel inför spelningen, Pinocchio. Berätta om låten!

– Det är en äkta Josefine-låt, den känns väldigt mycket jag. Jag skrev den själv, snabbt och rakt ifrån hjärtat. Den handlar om att man inte ska gå tillbaka, om en opålitlig person, därav låtens namn. Jag skrattade när jag kom på det!

Du spelar på lördag klockan 17.30 på Flamingoscenen. Hur länge kommer du att vara nervös inför konserten?

– Fram till låt tre in in konserten. Då brukar det släppa.

Namn: Josefine Jinder, artistnamn Little Jinder.

Ålder: 30 år

Aktuell: Spelar på Way out west på lördag. Nytt album i slutet av september.

LÄS MER:LYSSNA: Bästa rocken på Way out west

LÄS MER:LYSSNA: Bästa hiphopen och Rn'B:n på Way out west

LÄS MER:LYSSNA: Bästa dansen på Way out west

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS