Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm är föreståndare för Litteraturbanken, som just nu digitaliserar all svensk litteratur från 1800-talet.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm är föreståndare för Litteraturbanken, som just nu digitaliserar all svensk litteratur från 1800-talet. Bild: Anders Ylander

Litteraturbanken digitaliserar all svensk 1800-talslitteratur

Just nu håller all svensk skönlitteratur från 1800-talet på att digitaliseras. Uppåt 10 000 verk ska göras tillgängliga gratis för allmänheten via Litteraturbankens hemsida.

ANNONS

Den första mars laddade Litteraturbanken upp de första tusen av det som ska bli uppåt 10 000 digitaliserade svenska skönlitterära böcker från 1800-talet. Först ut var bland annat en av de första svenska deckarna, Carl Fredrik Ridderstads ”Stockholms mysterier”, och kvinnorättskämpen Fredrika Bremers verk.

LÄS MER:Göteborg är bäst på litteratur just nu

– Skönlitteraturen speglar samhället men den ger många olika, bearbetade reflexer. Den visar kanske inte alltid det vi vill se. Men det är viktigt att vara medveten om vår bakgrund, om det som gått före. Här spelar litteraturen en central roll, säger Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare och föreståndare för Litteraturbanken i ett pressmeddelande.

Nya verk varje månad

Det treåriga forskningsprojektet ”Nya vägar till det förflutna” ska skapa en heltäckande bild av århundradets litteratur. I praktiken innebär det att allt som gavs ut i separata tryck under åren 1800 till 1900 digitaliseras. De verk som tillgängliggjorts i mars är huvudsakligen tryckta under åren 1850–1880.

ANNONS

LÄS MER:Se hela listan på regionpolitikerna

– Allt var förstås inte Hjalmar Söderberg, Fredrika Bremer och Carl Jonas Love Almqvist. Det trycktes mycket som i dag är intressant mer som tidsdokument än som levande litteratur. Men både klassikerna och de verk som senare hamnat i skymundan är pusselbitar i historien om 1800-talets människor, säger Ljubica Miočević, redaktör LB.se i pressmeddelandet.

Nya verk kommer att digitaliseras och offentliggöras varje månad. De första 1000 verken finns att läsa på Litteraturbankens hemsida.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS