Tillfällig gäst. Gothenburg design weeks projektledare Lars Fridén gästar Hanna af Ekströms "biktbås".
Tillfällig gäst. Gothenburg design weeks projektledare Lars Fridén gästar Hanna af Ekströms "biktbås". Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Litet bås för stora samtal

En temavecka om design, arkitektur och konsthantverk, Gothenburg design festival, har just dragit igång. En av alla medverkande är Hanna af Ekström, som öppnat eget biktbås för privilegier.

ANNONS
|

Hur privilegierad är du egentligen? Och hur använder du dina privilegier? I entréhallen på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, finns nu ett biktbås där just de här frågorna utgör grunden för samtalet.

Båset är gjort av wellpapp och tejp, med laserskurna mönster i fönstren för att efterlikna de katolska biktbåsen, och därinne sitter just de här dagarna Hanna af Ekström, doktorand i normkritisk design.

LÄS MER:Designstudenter tolkar arkivet

Biktbåset kallar hon Privilege booth, och samtalen hon för där utgör en grund för hennes kommande avhandling.

Vill se kritiskt på design

Hanna af Ekströms idé är att i det skyddade rummet, som vi känner väl från den katolska kyrkan, initiera samtal kring privilegier och vad de gör med oss som individer. I båset ges möjlighet att anonymt samtala om egna privilegiepositioner och om frågor som skam och skuld, men också att försöka se vilket ansvar som kommer med privilegiet.

ANNONS

LÄS MER:Pengarna räcker inte till HDK-Valands flytt

Hanna af Ekström vill ringa in vilka tankar människor har kring ett mer inkluderande och jämlikt samhälle. Självklart ingår även en särskild blick också på just designvärlden i hennes arbete.

– Design på forskningsnivå handlar om att problematisera och se kritiskt på design, att design inte bara är att producera fina saker, utan är en del av samhället. Vi måste jobba med hållbarhet, etiska frågor och designprocesser, vilket också lyfts upp under den här designveckan även i andra programpunkter.

Utgång från normer

För Hanna af Ekström är temat tillgänglighet i designprocesser viktigt, och hon menar att just den aspekten oftast får stå i skymundan och ses som tråkig och oengagerande.

LÄS MER:Röhsskas ledning saknar inte kompetens

– Det kan handla till exempel om att man omedvetet väljer en person som liknar en själv att samarbeta med. Designvärlden i dag är väldigt homogen och består av en vit medelklass. Det finns många makthierarkier i vardagen. Jag tror att vi måste arbeta mer med att skapa en inkluderande miljö.

– Också när det gäller funktion är det ofta så att designen oreflekterat utgår från en normal kropp. Men det finns inga normala kroppar. Ändå ses design för funktionsvariationer som specialdesign, som något extra, trots att det snarare borde integreras.

ANNONS

Har satt upp regler

Första dagen för Gothenburg design week var i måndags och det blev också första testet för Hanna af Ekströms biktbås.

LÄS MER:Lina Wilckens vill förändra med design

– Det blev många fina, intima samtal. Jag hade inte trott att det skulle bli så fint. Folk var ärliga, rabblade sina privilegier och hade tänkt på dem mycket, som att de är vita, bor i Sverige med svenskt pass, ekonomiskt trygga och så vidare.

Hur ser du på din roll i samtalen?

– Jag har satt upp regler, dels behöver man inte svara på mina frågor om man inte vill, man kan också ställa frågor till mig och avbryta samtalet när man vill.

LÄS MER:Frida Breifes textilsamling får nytt liv igen

Hanna af Ekström har tidigare studerat smyckeskonst och grafisk design på HDK och siktar på att vara klar med sin avhandling, där en rad andra projekt också ingår, om två och ett halvt år.

Det går att boka en tid i biktbåset på designfestivalens hemsida, alternativt är det drop-in på torsdag och fredag 17-20.

Fem tips, Gothenburg design festival:

Under hela veckan arrangeras workshops, utställningar och föreläsningar med syftet att öppna dörren, öka intresset och fördjupa kunskaperna kring design, form, arkitektur och konsthantverk. Totalt arrangeras ett 70-tal programpunkter under veckan, fram till lördag, flertalet på HDK. Allt är gratis.

Lars Fridén, projektledare Gothenburg design tipsar om fem programpunkter ur programmet:

1. Öppet hus på HDK, fredag, 11-18. Med öppna verkstäder, workshops, guidning och med lärare och studenter på plats.

2. Workshop med Tintin Wulia, HDK, lördag 11-16. Postdoktor Tintin Wulia håller workshop i att trycka sitt egna pass.

3. Färgkatapulten, HDK, lördag 14-16. Färga din tygkasse med färgkatapulten, som byggts av före detta studenter tillsammans med ungdomar från Angered och Hammarkullen.

4. Föreläsning I am a monster, med Nelly Ben Hayoun, prisad fransk designer och filmskapare som kallas för "designvärldens Willy Wonka", lördag 17-19, Icia, Ringön.

5. Kandidatutställning, designprogrammet, Gathenhielmska huset, öppet 15-20 t o m fredag, lördag 12-15.

Hela programmet på : gothenburgdesignfestival.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS