Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Listigt och kul när klassikerna blir pekböcker

Stina Nylén läser två pekböcker för småttingar som lyckas fånga förlagornas charm.

Barnböcker som alldeles uppenbart kränger och krånglar för att, mer eller mindre krystat, roa och engagera barn och vuxna i samma grad brukar reta mig lite grann. Liksom, ska det inte gå att uthärda att inte bli underhållen själv de få minuter det tar att läsa en pekbok eller bilderbok?

Ur det perspektivet borde jag provoceras enormt av de två titlar ur den amerikanska serien BabyLit som nu ges ut på svenska. Här får vi två klassiker i knubbigt pekboksformat: Jane Austens Stolthet och fördom och Mary Shelleys Frankenstein. Den första arbetar med siffror och den andra, givetvis, med kroppsdelar.

Men den här gången slinker konceptet vuxenbok för barn eller barnbok för vuxen ner alldeles obehindrat; jag glufsar uppsluppet i mig. Jennifer Adams väljer listigt ut komponenter från Stolthet och fördom. Austens värld är ju väldigt räknebetonad i sig själv – hur många ogifta flickor måste hitta en man? Hur många pund om året har den och den ungkarlen till sitt förfogande? Hur många balklänningar har Elizabeths pappa råd att bekosta och hur många gånger friar mr Darcy till henne?

Och Alison Olivers illustrationer fångar essensen av romanen med stiliserade objekt och personer, som brukligt i pekboksgenren, men lyckas lättsinnigt fånga charmen och den ironiska humorn från förlagan. Det kan verkligen inte vara fel att plöja upp en särskild liten Austen-fåra i tvååringars hjärnor.

Inte heller en Shelley-kanal, visar det sig. För varje sida byggs monstret på: huvud, ögon, mun, armar, ben… På vänstersidorna följer man själva bygget, på de högra demonstrerar Oliver vad monstret kan göra med sina nya delar – ligga på marken och äta jordgubbar, klättra i berg, plocka blommor. Han har ett rätt så gott liv i den här varianten, och det är väl helt okej. Riktigt så vuxentillvänt behöver det ändå inte vara att vi får följa den arme jätten in i förtvivlans mörker. Sista bilden visar honom gemytligt gungande sida vid sida med sin skapare dr Frankenstein.

Film

av Jennifer Adams

Bilder Alison Oliver

Stolthet och fördom

Frankenstein

Bonnier Carlsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.