Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Lisebergs nya skräckhus ”7” får besökarna brottas med de sju dödssynderna. Upplevelsen anses så utmanande att attraktionen föresetts med 15-årsgräns. Bild: Pressbild
I Lisebergs nya skräckhus ”7” får besökarna brottas med de sju dödssynderna. Upplevelsen anses så utmanande att attraktionen föresetts med 15-årsgräns. Bild: Pressbild

Lisebergs nya skräckhus med dödssynder får 15-årsgräns

Liseberg öppnar skräckbiograf lagom till halloween. I det nya skräckhuset får besökarna dessutom möta de sju dödssynderna. Upplevelserna anses så ”utmanande” att de försetts med 15-årsgräns.

Övriga skräckhus på Liseberg välkomnar besökare från 11 år. Men nu har nöjesparkens ledning fattat ett unikt beslut att utestänga de yngre besökarna.

– Det kommer att vara fysiskt nära och det kommer att vara obehagligt, förklarar Mårten Westlund, tillförordnad marknadschef på Liseberg.

Det han pratar om är Halloween-säsongens nya skräckhus ”7” som just nu byggs uppe på höjden vid fritt-fall-attraktionen Atmosfear.

Ett mer ”intellektuellt utmanande” skräckhus

Idén är att där utgå från de sju dödssynderna: högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja.

– Intellektuellt är det ett lite mer utmanande skräckhus än dem vi haft tidigare, som befunnit sig längre från besökarnas personliga referensramar. Här blir skräcken mer personlig samtidigt som vi drar det till sina extremer. Annars vore det ju inget skräckhus, resonerar Mårten Westlund.

Varför är en 15-årsgräns motiverad?

– Det behövs en viss mognad för att förstå vad de sju dödssynderna är, och därmed förstå vad det är du är med om. Tanken är att du ska spegla dig själv i varje synd i varje rum.

Det barnförbjudna huset ”7” kommer att innehålla minst sju rum och det blir både rörligt material och aktörer på plats.

Lisebergs ledning har utgått från de rekommendationer Statens medieråd ger när det gäller film när de satt sin ovanliga 15-årsgräns. Övriga skräckhus välkomnar besökare från 11 år.

– Det är samma slags resonemang och åldersgränser som för film vi utgått ifrån här. Vi har tittat på helhetsupplevelsen när vi gjort vår bedömning, säger Mårten Westlund.

Även Bio Skräck blir barnförbjuden

Även Lisebergs nya satsning Bio Skräck får 15-årsgräns. Där är det Polketten som tillfälligt byggs om till skräckbiograf med plats för 400 personer. Biovaktmästaren är en egendomlig typ och på repertoaren står olika utvalda skrämmande filmer.

– Det blir högkvalitativ skräck av det kortare formatet, lovar Mårten Westlund.

Varje visning är tänkt att bli en halvtimme lång och rymmer 3-4 korta skräckfilmer i ett curerat urval av Göteborgs filmfestival.

Tålamodet bland tonåriga Lisebergsbesökare bedöms inte räcka till för längre skräckklassiker i stil med ”Alla helgons blodiga natt”, ”Seven” (som uppenbart inspirerat till nya barnförbjudna skräckhuset) ”The shining”, ”Omen”, ”Exorcisten”, ”The Blair Witch Project” eller ”Drag me to hell”.

Ondskan segrar i ”Demonernas skugga”

Årets tredje nyhet på Liseberg inför halloween är skräckområdet ”Demonernas skugga”. Det är beläget nära attraktionerna Valkyria och Loke där besökarna hamnar mitt i en sista avgörande strid mellan ont och gott.

– Ondskan segrar. Här möter du demoner som kommer fram ur det dolda och vinner över änglarna. Du går som besökare in i en batalj och får en blick ner i helvetet, lovar Mårten Westlund på Liseberg.

Skräck-säsongen i nöjesparken som nyligen utsågs till Europas näst bästa påbörjas 7 oktober och pågår till 6 november. Antalet platser per dag är begränsat.

LÄS OCKSÅ: Liseberg näst bäst i Europa

LÄS OCKSÅ: Många ville bli skrämda på Liseberg

LÄS OCKSÅ: Recension: Lisebergs skräckhus

LÄS OCKSÅ: Liseberg satsar på covid-anpassad skräck

LÄS OCKSÅ: Halloween: De byggde om sitt hem till ett spökhus

Skräck på Liseberg 2022

Skräckhus:

7: ett nytt skräckhus med 15-årsgräns. Temat är de sju dödssynderna: högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja. Sju gånger blir du frestad och sju gånger får du möta ”dina värsta sidor”.

Zombie: Temat är zombies, som har invaderat ett kontor på Liseberg. Där pågår nu en strid för överlevnad – en kamp besökaren kliver rakt in i.

Vinden: Temat är barn som varit inlåsta på en gammal vind i hundra år. Nu när de vädrar frihet är de ute efter hämnd.

Korthuset: Temat är mordiska clowner. Dessa har flyttat in på spökhotellet Gasten och skapar där en blodig konstutställning. Du drar ett kort, och riskerar att bli föremål för deras ”konst”.

Skogen: Temat är ond natur och otäcka varelser. Under en vandring utomhus utsätts du för mörka överraskningar.

Skräckområden:

Demonernas skugga: Nytt för i år. Temat: efter den sista striden har ondskan segrat och änglarna gråter. Nu gäller det att akta sig för ”helvetesgapet”.

Cirkus Bisarr: ett underligt cirkussällskap har flyttat in på Hamnområdet. Besökarna välkomnas till en skruvad show där underhållningen tas på blodigt allvar.

Bio Skräck: Polketten har förvandlats till en skräckbiograf vars vaktmästare är lite underlig. Här visas utvalda kortfilmer i samarbete med Göteborgs filmfestival.

Lisebergs Halloween-säsong påbörjas 7 oktober och pågår till 6 november. Antalet platser per dag är begränsat.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.