Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Linnea Henriksson om tystnaden efter metoo

I början på året gick Linnea Henriksson hand i hand med kvinnliga kollegor på Grammisgalan i en metoo-manifestation. Sedan har det tystnat kring rörelsen, tycker hon.

Metoo gick som en löpeld över världen i vintras. Bland alla upprop från kvinnor i olika branscher som protesterade mot sexuella trakasserier och övergrepp fanns artistuppropet När musiken tystnar.

LÄS MER: Linnea Henrikssons låtar lyfte Så mycket bättre-gänget

Över 2000 artister, producenter, låtskrivare, dj:er och kompositörer skrev under uppropet. Många vittnade om en extremt hierarkisk bransch, där "männen och pengarna bestämmer".

På den svenska Grammisgalan i februari i år tågade kvinnliga artister in hand i hand. En av dem var Linnea Henriksson. I lördagens Så mycket bättre berättar hon att hon kände en stor positiv kraft i Metoo-rörelsen.

"Hade sån jävla vinnarkänsla"

– Jag hade sån jävla vinnarkänsla när folk vågade vittna om saker. Men jag känner tyvärr inte så längre. Det känns som att det blivit tyst igen, säger hon i programmet.

LÄS MER: Så bra var låtarna i Så mycket bättre-premiären

Under året har det blivit flera bakslag för metoo och människor har slutat prata om rörelsen.

– Folk pratar om metoo som en fluga, eller som något som bara råkade hända. "Gick det där metoo inte lite för långt?" Vadå "det där metoo"? säger Linnea Henriksson i programmet.

LÄS MER: Så bra var låtarna i lördagens Så mycket bättre

I sin tolkning av en låt av artistkollegan Stor väljer hon att göra ett statement för alla unga tjejer som ser upp till henne och för att den feministiska lågan ska fortsätta brinna.

– Jag vet att du står bakom mig i den feministiska kampen, säger hon till Stor innan hon går upp på scenen och börjar sjunga.

FOTNOT: Femte avsnittet av Så mycket bättre sänds nu på lördag kväll kl 20 i TV4. Låtarna recenseras här på gp.se direkt efter programmets slut.

LÄS MER: Stor lyckas bäst i Så mycket bättre

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.