Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lindberg De Geer provocerar med sig själv

Jag tänker på mig själv - ufo. Så kallar konstnären Marianne Lindberg De Geer sin utställning i Borås. Snudd på likadant heter också hennes kommande pjäs på Dramaten. GP stämde av hennes tankebanor via telefonen.
Hur har du tänkt när det gäller titeln?
- Unidentified flying objects. Man förstår det först när man tittar på bilderna.
Hur är de då?
- Det är kritteckningar av barn som förhåller sig till varandra på olika sätt och har just små moln av ufon omkring sig.
Varifrån kommer inspirationen?
- Från gamla skolplanscher jag köpte i Frankrike för många år sedan. Det är sådana gamla, lite prudentliga och moraliska bilder av hur man ska vara. Att man ska vara snäll, hjälpsam, sitta ordentligt vid bordet och sådana saker.
Nu jobbar du också på Dramaten med din egen föreställning, hur blir den?
- Den heter Jag tänker på mig själv, och har premiär 17 februari. Jag gör kläderna själv också och har skrivit pjäsen. Vi började repetitionerna i går (måndag) och det är så himla kul att jag aldrig vill gå hem.
Vad handlar den om?
- Den är som all teater, handlar om en splittrad borgerlig familj. Hahaha. Nämen det handlar om hur man med språket kan utöva makt över varandra. Hur man i en familj säger saker som verkar vardagliga men är väldigt elaka. Fast det för andra låter vänligt känner man själv att man fick nålstick men vet inte riktigt vad som utlöste det. Replikerna är viktigare än själva storyn och jag tror att många kommer att känna igen sig. Det skrattades väldigt mycket på kollationeringen. Skådespelarna hade fullt sjå att försöka läsa sina repliker på allvar för alla runtomkring skrattade så hejdlöst.
Hur länge har du använt ingången Jag tänker på mig själv?
- Sedan början eller mitten av nittiotalet. För en kvinna i min generation är det det mest förbjudna, att tänka på sig själv. Så det uppstod ur en längtan att få säga så, vilket var väldigt provocerande på till exempel min närmaste familj.
Hur är det i dag?
- Aktuellt hade ett fem minuter långt inslag om mina skulpturer i Växjö som blivit vandaliserade. Det är avgjutningar i brons av en tjock och en smal kvinna, båda har mitt ansikte och heter också Jag tänker på mig själv. De är ju provocerande eftersom de sågat ner den ena jäms med fotknölarna. De vill att jag ska göra dem i små storlekar, i bordsstorlek, och ha dem som pris för något kulturpris som ska delas ut i Växjö. Men det har jag inte bestämt mig för än.
Till sist, på söndag är det första advent, vad är ditt förhållande till den högtiden.
- Jag är inte religiös men tycker så mycket om att tända ljus och vara inne. Jag är en hemmaråtta som tycker om att bo i ett land där vi har alla de här årstiderna. Så advent är spännande, det närmar sig julen, man blir ledig och får ge varandra presenter. Det är något jag är barnsligt förtjust i.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.