Linda Skugge: Naturen är den nya deckaren

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Bondage is so last year, skriver The Guardian angående det nya litterära fenomenet, böcker om naturen, insekter, fjärilar och djur. Helen Macdonalds bok H is for Hawk har sålt så bra att den sista torsdagen i juli (då Macdonalds bok släpptes förra sommaren i England) nu ses som ett magiskt boksläppardatum för naturböcker.

Brittiska Dave Goulsons Galen i humlor har hamnat på topplistan i alla länder den har släppts. Goulson är professor i biologi och började naturnörda redan som litet barn då han önskade sig och fick ett dissektionsset i födelsedagspresent. Han skötte och stoppade upp alla tänkbara djur och fastnade till sist för humlor. Var djur- och naturintresset kommer ifrån har han ingen aning om. Föräldrarna är historie- och idrottslärare.

ANNONS

Det vet däremot Helen Macdonald. Författaren till H is for Hawk (på svenska i mars 2016) har sin pappa att tacka för sitt fågelintresse. Hon ärvde hans besatthet, fast för henne blev det fåglar istället för flygplan. Som liten försökte hon somna varje kväll med armarna bakom sig som vingar. Att träna falkar och hökar kanske också hänger ihop med att hennes första minne är en känsla av förlust då hennes tvillingbror dog som nyfödd. Att hålla hårt i höken. Håll kvar. Håll fast. Håll om, vill jag säga till henne där hon sörjer sin pappas plötsliga död så mycket att hon fullständigt tappar fotfästet. Ensam med sin hök Mabel drar hon sig undan från allt, vänner familj jobb. Hon blir höken. Höken blir hon. Jag måste försöka bli gladare, säger hon till sist för sig själv. För hökens skull.

Jag vet varför jag älskar de här böckerna om blommor, flugor, skalbaggar, fjärilar och fåglar. Det är för att det är min barndom och för frågar man min pappa om han har några humlevänliga blommor svarar han inte någon simpel lupin utan rysk martorn. Han är en sådan. En sådan som kan läsa naturen. Som likt Helen Macdonalds pappa visade mig renlav i skogen när jag var liten. Som tycker att det som händer i naturen är mer spännande än alla thrillers.

ANNONS

När Helen Macdonald till sist låter höken flyga fritt är det så dramatiskt att jag inte kan lägga ifrån mig boken. Hur ska det gå, kommer hon att flyga tillbaka? För att inte tala om cliffhangern, i vår inhemske naturbästsäljare, Fredrik Sjöbergs fina bok Tranströmerska insektsamlingen från Runmarö. Den av Tomas Tranströmer utlovade Velleius dilatatus visade sig vara Creophilus maxillosus. En trivialart! Så snopet.

Men så… och det är spännande som den mest perversa tjugohundratalsdeckare… mitt ibland taggbocken och jätteknäpparen som Tranströmer hittade den femte augusti 1944, tretton år gammal, finns där, bland de många kortvingarna, en Velleius dilatatus. Den fick sitt namn 1787.

Naturen är den nya deckaren och entomologen är plötsligt het.

ANNONS