1923 års linbana.
1923 års linbana. Bild: Kamerareportage

Linbanor och hjulångare i ”Brôta på”

Varför är vi göteborgare så besatta av Stockholm medan stockholmarna å sin sida knappt har lagt märke till att Göteborg existerar? I veckans Brôta på fördjupar sig Ina Lundström och Kristian Wedel i ett pinsamt göteborgskt mysterium.

ANNONS
|

Kanske stod Göteborg på höjden av sitt självförtroende den där jubileumssommaren 1923, när det gick att åka linbana till den nöjespark som var så ny att den ännu inte hade fått namnet Liseberg. Annars har göteborgarna genom seklerna snarare avundsjukt sneglat åt huvudstaden.

Kunglig orkester

I veckans avsnitt av GP:s göteborgska historiepodd Brôta på försöker Ina Lundström och Kristian Wedel gå i clinch med detta göteborgska känsloregister. Det finns åtskilliga exempel valhänta göteborgska försök att imponera – bland de andtrutna hyllningarna vid Gustav III:s besök på 1780-talet – då kungen inte ens kunde låta sig ros över Göta älv utan att omges av en orkester.

ANNONS

Men det finns faktiskt också historiska exempel på motsatsen – det vill säga en Göteborgsbesatthet hos stockholmarna. Eventuellt, misstänker Lundström och Wedel, kan detta ha något samband med den hjulångare som år 1842 började gå från Göteborg till London.

Missa inte dagens nya avsnitt av Brôta på.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS